Onafhankelijk gemeenteraadslid wil gratis zelftesten voor OCMW-klanten

14 januari 2022 | 09u54 | Gepost door redobra@telenet.be
Dries Vandenbroeck
Dries Vandenbroeck, onafhankelijk raadslid in Aarschot, gaat op de volgende gemeenteraad voorstellen om gratis zelftesten ter beschikking te stellen van de klanten van het OCMW. Maar de stad blijkt daar al mee bezig.

Als het van Dries Vandenbroeck afhangt, zullen klanten van het OCMW voortaan gratis zelftesten moeten krijgen. Dat probeert hij alvast volgende week tijdens de gemeenteraad goedgekeurd te krijgen.

"De voorbije weken hebben de meesten onder ons 1 of meerdere zelftesten afgenomen om naar een familiefeest te gaan, met vrienden te kunnen afspreken, wanneer je je wat ziekjes voelde, … .  Ook wordt er sinds kort gevraagd om minimum 1 keer per week je kind op Covid te testen. Nochtans is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om deze corona- zelftesten te bekostigen", zegt Dries.

"Deze testen kosten al snel, afhankelijk van waar je ze koopt, tussen de 3 en 8 euro per stuk. Als je recht op een verhoogde tegemoetkoming hebt, kan je een test voor 1 euro bij de apotheek aankopen.  Toch is en blijft dit voor mensen met een laag inkomen een serieuze financiële drempel. Ook voor mensen die net geen beroep op deze tegemoetkoming kunnen doen en de aankoopprijs volledig moeten bekostigen, weegt dit engagement enorm zwaar door op het maandbudget. Het creëert voor mensen in kansarmoede een financiële strop om hun schoolgaande kinderen wekelijks te testen vooraleer ze naar school gaan, zichzelf te testen wanneer ze afspreken met familie of vrienden of op een veilige manier willen gaan sporten. Daarom ga ik op de volgende gemeenteraad voorstellen dat het OCMW Aarschot gratis zelftests ter beschikking stelt aan de mensen die beroep op het OCMW doen. Hierdoor zal de nieuwe teststrategie geen extra financiële moeilijkheden voor deze groep betekenen."

Uit navraag bij het stadsbestuur blijkt dat men zich ook deze bedenking heeft gemaakt. Maar hier wil men het principe hanteren om dit gratis ter beschikking te stellen te organiseren vanuit de scholen, zodat iedereen gevrijwaard wordt van extra kosten. Momenteel is men bezig met het finetunen van het project, zodat dit weldra kan uitgerold worden.

Lees meer over