Expo Aarschot '40-'45 in beeld

22 januari 2021 | 10u41 | Gepost door dvdg.media@tel…
Tentoonstelling Aarschot tijdens WOII
In het stedelijk museum van Aarschot kan je een unieke tentoonstelling bezoeken over de Tweede Wereldoorlog in Aarschot

Van 23 januari tot en met 18 april 2021 loopt in het Stedelijk Museum de tentoonstelling ‘Aarschot ’40 – ’45 in beeld’. Oorspronkelijk zou de expo in het najaar van 2020 openen, maar dit werd uitgesteld omwille van de coronamaatregelen.

De expo brengt de oorlogsgebeurtenissen chronologisch in beeld en confronteert ze met de stad van vandaag. “We vinden het belangrijk om ons oorlogsverleden in Aarschot te blijven herdenken,” zegt burgemeester Gwendolyn Rutten. “Ook 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog zal niet onopgemerkt voorbijgaan. De expo ‘Aarschot ’40 – ’45 in beeld’ opent eindelijk haar deuren voor het publiek. Je ziet er beelden van de Tweede Wereldoorlog, die het verloop en de impact van de oorlog weergeven. Naast die beelden zie je recente stadsbeelden. Een pakkende combinatie.”

Aarschotse fotograaf Berten Steenwegen zorgde voor de recente foto’s. Het idee achter de expo kwam er dankzij een studie over de Tweede Wereldoorlog door Bert Gybels. Hij werkte de expo mee uit en zal zijn studie publiceren bij de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde.

Jodentransporten
Tussen 1942 en 1944 vertrokken 28 transporten van joden en zigeuners vanuit de Dossinkazerne in Mechelen richting Auschwitz-Birkenau. Op 31 juli en 20 september 1943 werden het XXIIste en XXIIIste a/b konvooi omgeleid via Langdorp. Uit het XXIste konvooi konden acht mensen ontsnappen. Vier werden ter plaatse doodgeschoten. Op 16 september 2018 werd in Langdorp op de plaats van het gebeuren een monument ingehuldigd. Het monument barstte onlangs door de vrieskou, maar het moment wordt nog steeds herdacht. Paul De Keulenaer schreef een bijhorende publicatie, die je gratis kan verkrijgen tijdens de expo in het Stedelijk Museum.

Vergeven, ja. Vergeten, nooit.
Eerder al publiceerde de stad de brochure 'Vergeven, ja. Vergeten, nooit'. 100 pagina’s verhalen en foto’s van monumenten en merkwaardige plaatsen uit het Aarschotse oorlogsverleden. Bij de brochure hoort een kaart die alle monumenten aanduidt, een wandelen een fietsroute. De brochure is gratis verkrijgbaar in het Stedelijk Museum of bij de dienst Toerisme. De schrijver van deze brochure, Jan Rymenams, werkte mee aan de expo ‘Aarschot ’40 – ’45 in beeld’.

Didactisch pakket
Om het oorlogsverleden te blijven herinneren, zorgde het Stedelijk museum samen met leerkracht Lien Pelgrims voor een didactisch pakket. Tijdens een stadsspel beleven de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar wat de oorlog betekend heeft. Lagere scholen kunnen voor dit educatief aanbod terecht in het Stedelijk Museum.

Reservatie verplicht
Wil jij het Stedelijk Museum bezoeken met jouw bubbel? Omwille van de huidige coronamaatregelen moet je je museumbezoek verplicht reserveren. Je doet dit telefonisch via 016 56 84 51. Meer informatie Stedelijk Museum Aarschot Elisabethlaan 103 - 3200 Aarschot 016 56 84 51 museum@aarschot.be - www.hetgasthuis.be/museum

Lees meer over