Buurtbewoners willen van geen windturbines weten: "Het verziekt ons uitzicht en heeft nog veel meer nadelen"

Windturbines
De inwoners van de wijk Steyenhof in Betekom verzetten zich tegen de plannen van de stad Aarschot en de firma W-Kracht om twee nieuwe windturbines te bouwen op het nabijgelegen bedrijventerrein Nieuwland. Het is ondertussen al de derde keer dat het bedrijf uit Zedelgem een bouwaanvraag voor het project indient, met steun van de stad.

De geplande windmolens zouden komen te staan langs de Gaston Geenslaan in Aarschot, vlak naast de grens met Betekom, op nog geen vijfhonderd meter van de wijk Steyenhof. Eerder heeft W-Kracht al tweemaal tevergeefs geprobeerd om een bouwvergunning te verkrijgen, een keertje in 2018 en nogmaals in 2020. Toen lukte het te buurtbewoners telkens om de bouw van de windturbines tegen te houden. Ook deze keer klinkt er protest bij de lokale bevolking. “De windmolens zijn tweehonderd meter hoog en ze hebben een wieklengte van minstens vijftig meter. Zo’n enorme constructies hebben een grote negatieve invloed op de omgeving”, vertelt Eddy Staes (61), inwoner van wijk Steyenhof en één van de drie initiatiefnemers van de verzetsactie.

Uitzicht om zeep

Volgens de buurtbewoner zorgen dergelijke windturbines voor een constante geluidshinder en hebben ze nog meer nadelen voor de omwonenden. “Denk maar aan de slagschaduw waar de buurtbewoners mee geconfronteerd worden. Daarnaast verstoren de windmolens ook het uitzicht op de prachtige Demervallei en brengen ze een gevaar met zich mee voor grijze reigers, vleermuizen en andere vliegende dieren. De bouw van de windmolens zou ook de deur op een kier kunnen zetten voor de constructie van nog meer molens hier in de omgeving.”

In een poging om de constructie van de turbines tegen te gaan, roept Staes zijn buren op om verzet aan te tekenen: “Ondertussen hebben er al 150 mensen een bezwaarschrift ingediend tegen het project en we roepen iedereen op om hetzelfde te doen. Dat kan nog tot 18 juni.”

Positief advies

De Aarschotse schepen van Energie en Omgeving Bert Van der Auwera (Open Vld) blijft volledig achter het project staan. “Ik begrijp dat de mensen de windmolens liever kwijt dan rijk zijn, maar het ruimtelijk onderzoek heeft aangetoond dat de turbines perfect geplaatst mogen worden op het bedrijventerrein Nieuwland. Of de molens nu mooi zijn of niet, dat is subjectief.”

Van der Auwera benadrukt dat het project kadert in het streven van de stad Aarschot naar meer hernieuwbare energie. “De nieuwe turbines passen in het Windplan van de stad. Dat is een screening van het hele grondgebied waarbij met alle belangrijke factoren rekening gehouden wordt, zoals de ligging van woonwijken, aanvliegroutes en de nestgebieden van vogels. Op die manier krijgen we een zicht op de meest geschikte locaties voor een windturbine. De omgeving van de Gaston Geenslaan is zo’n plaats, dus heeft de stad een positief advies gegeven voor de constructie van de molens.”

Lees meer over