“Wees lief en hou je mond”

3 maart 2021 | 07u53 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon praatprogramma's
Kan je het je voorstellen dat een deel van de mannelijke bevolking het ooit met zeker dedain waagde om dames voor te houden dat ze mooi mochten zijn maar hun mond moesten houden. “Sois belle et tais-toi!” Gendergelijkheid geraakt stilaan in evenwicht. De zwijgplicht schuift door naar brave 60-plussers. “Wees lief en hou je mond”. Tot er eentje in zijn wiek schiet.

Schoolhoofden op rust hebben doorgaans niet de gewoonte om als volleerd moraalfilosoof in een lang pamflet op sociale media tekeer te gaan. Wanneer dat dan wel gebeurt, moet daar een goede reden voor zijn. In zijn geval is het de toenemende frustratie bij het consumeren van praatprogramma’s als “Terzake”, “De Afspraak”, “De zevende dag”, “Telefacts” … waarbij presentatoren voortdurend geïnterviewden onderbreken voordat zij hun standpunt uitgelegd hebben.

“Ik weet het wel”, schrijft de man, “een vooraanstaand filosoof heeft ooit gezegd dat wat je in twee minuten niet uitgelegd krijgt, niet meer uit te leggen valt, maar, zet er dan een tijdslot op”.

“Er is een aantal journalisten dat nooit de elementaire beleefdheid en respect geleerd heeft ten opzichte van wat zij blijkbaar beschouwen als de tegenstanders, die zo snel mogelijk, zo diep mogelijk de grond moeten worden ingeboord. Zij zouden toch de bedoeling moeten hebben, en die mag best pittig en kritisch zijn, om iets te weten te komen van diegene die je hebt uitgenodigd. Laat daar dan ook de gelegenheid toe! Ik erger mij mateloos aan de dubbele moraal van sommigen. Wat moet je denken aan uitspraken als ‘geef perspectief naar de bevolking toe’, en als ze toch toekomstvisie proberen te geven, klagen ze je aan voor gewetenloze visionair. Wat hebben wij brave mensen in België, met veel geduld en beleefdheid. Ik had al lang de studio verlaten.”

“Sommige media zetten jongeren tegen ouderen op, gevaccineerden tegen niet-gevaccineerden, rusthuisbewoners tegen thuiswonenden en allochtonen tegen autochtonen”, fulmineert ons gepensioneerd schoolhoofd, die er geen goed woord voor over heeft wanneer alles nieuws is, als het maar sensationeel, niet-alledaags, geruchtmakend, melodramatisch, opzienbarend, spectaculair maar vooral schokkend is. “Of het relevant is of bijdraagt aan de menselijkheid van de samenleving, het zal hun een zorg zijn.”

“Ik heb respect voor de viro-, epidemio- en vele andere -logen die ge- en misbruikt worden door de profileringsdrang van enkelingen in media, die mensen tegen mekaar uitspelen. Maken experten inschattingsfouten? Zeker, maar die verdwijnen in het niets ten opzichte van de voortschrijdende evolutie van de pandemie en de vele flaters van de politiek. Al zitten er daar ook integere mensen tussen die het beste voorhebben met de bevolking.”

Zie je hém al zitten in debat met een doordrammer als een Georges-Louis Bouchez en die de mond snoert met de gevleugelde woorden: “Sois belle et tais-toi!” Al een geluk dat er nog vriendelijke bladen zijn die een forum bieden aan opgekropte boosheid bij gepensioneerde schoolhoofden en hen mogelijks hiermee van een harttrauma redden.

Lees meer over