Opnieuw vandalisme in Scherpenheuvel-Zichem: "Zelfs raam van de voordeur moest eraan geloven"

Vandalisme Scherpenheuvel

In de Koningin Astridstraat in Scherpenheuvel-Zichem waren er in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 maart opnieuw vandalen aan het werk. “Bij sommigen werd de bel gestolen, bij anderen zelfs een glazen deur ingestampt. Wij zijn het beu”, zeggen de buurtbewoners.

Bij buurtbewoonster Karine Luyten (55) is het al de 2de keer dat onbekenden aan de haal gingen met de deurbel. “Bij ons in de straat is het echt niet meer normaal.. Ik ga gewoon een papier ophangen dat men maar moet aankloppen. Bij mijn overbuur werd de glazen voordeur ingestampt. Bij anderen werd een bloempot gestolen en ook distributiekastjes werden vernield. Eerder vonden buurtbewoners ook frieten in de brievenbus terug.”

Nochtans genoot Karine jaren lang van het wonen in een fijne buurt maar de drie laatste jaren ging het van kwaad naar erger. “Vorig jaar zijn ze zelfs tot in mijn achtertuin geweest om de lampjes op zonne-energie te stelen. Als we dan klacht gaan neerleggen bij de politie krijgen we steevast het antwoord dat ze er mee bezig zijn, maar er verandert weinig of niets. Telkens er een fuif is in het nabijgelegen CC den egger houden we ons hart vast.”

Burgemeester is op de hoogte

Burgemeester Manu Claes (Cd&v) zegt op de hoogte te zijn van de problemen. “De ene keer gaat het om hangjongeren, de andere keer zijn het dan weer anderen.  We zijn met de problematiek bezig, niet alleen met Arktos, die jongeren begeleidt, maar ook met een werkgroep waarin medewerkers van den egger en de politie zitten. Regelmatig vergaderen we samen om de pijnpunten aan te pakken en de evolutie te bekijken. Ik heb het globale gevoel dat het iets beter is dan een tijd geleden, maar dat neemt niet weg dat er nog altijd vandalisme kan gepleegd worden. In dat geval raad ik aan om een klacht bij de politie neer te leggen. We zijn namelijk niet alleen bezig de problemen in kaart te brengen maar zullen ook preventief optreden dankzij mobiele camera’s en en extra politiecontroles.”

Ook in Glabbeek zorgen vandalen al een poosje voor overlast. Lees er alles over via deze link. 

Tekst: Laurien Holsbeeks