Imker Nicky uit Diest verdelgt gigantisch nest Aziatische hoornaars: "Ik kon mijn ogen niet geloven"

Imker Nicky Torbeyns uit Kaggevinne (Diest) kon zijn ogen even niet geloven toen hij langs de Ramselsesteenweg in Herselt een gigantisch nest van Aziatische hoornaars ging verwijderen. “Dit was niet normaal en het was even slikken. Dit is zowat het grootste nest dat ik al zag”, zegt hij.
Nicky is nochtans al wel wat gewoon. Zo was hij in 2023 vijf uur bezig om een zwerm van 30.000 bijen weg te halen op en in een auto maar dit nest van hoornaars was toch weer wat anders. Het nest was zo’n meter lang en 70 centimeter breed en er kunnen zo’n 3.000 dieren in huizen. “Dit is het grootste laaghangende nest dat ik zal zag. Het hing op zo’n meter of twee, drie in een hok waar mensen hout in stockeerden voor de winter. Tijdens de zomermaanden kwamen ze daar niet en daarom ontdekten ze het nest nu pas.”
Omdat het nest zo groot was kon Nicky niet de normale procedure volgen om het te vernietigen. “Normaal steken we een nest in een box en die gaat in de diepvries maar dit nest was daarvoor te groot. Daarom gebruikten we eerst een stofzuiger waarmee we de meeste hoornaars uit het nest konden krijgen. Daarna spoten we in het nest nog een biocidespray om de laatste dieren te kunnen verdelgen." Vervolgens werd het nest van de muur gehaald en Nicky wil het behouden als demomateriaal.
Lees verder onder de foto.

Niet meer uit te roeien
In 2024 verwijderde de imker al zo’n 350 nesten. " Een koningin van de Aziatische hoornaar kwam in 2004 in het zuiden van Frankrijk binnen via China, vermoedelijk door het importeren van een bonsai boompje. Na bijna twintig jaar heeft deze exoot zich kunnen verspreiden over half Europa, mede doordat hij hier geen natuurlijke vijanden heeft. In 2018 werd ook in België het eerste exemplaar aangetroffen. Het dier is niet alleen een ramp voor bijen, inheemse insecten en de fruitsector, maar ook zeer gevaarlijk voor de mens. We kunnen deze exoot niet meer uitroeien en mensen moeten blijven oppassen en ons contacteren om ze te verdelgen. Ze kunnen echt overal hangen, bijvoorbeeld in hagen, onder het dak van een tuinhuis of in vogelhuisjes. Zo’n nest zelf willen verdelgen kan levensgevaarlijk zijn want het zijn zeer defensieve dieren. Eens dat ze secundaire nesten maken, dat gebeurt na enkele maanden, is het ook veel moeilijker om ze te verdelgen want die nesten hangen tot 30 meter hoog in de bomen”, vertelde Nicky ons eerder.