Gino Passchier uit Diest wint Bestemming X: “Voor mij geen bus meer, ze mogen me bellen om een tv-programma te maken"

Gino

De 55-jarige Gino Passchier uit Diest werd maandagavond de winnaar van het VTM-programma Bestemming X, hij is meteen ook 50.000 euro rijker. “Het was een dolle rit en ik heb van elke seconde genoten. Als VTM morgen een Tom Waes zoekt of een opvolger voor Axel Daeseleire mogen ze mij zeker bellen.”

De format van het programma is eigenlijk vrij simpel, je zet de kandidaten op een geblindeerde bus en die moeten te weten komen waar ze zich bevinden. “Ik zag een teaser waarin VTM kandidaten zocht voor een nieuw programma. Ik vermoedde dat we naar een of andere verre bestemming zouden gaan, Kathmandu in Nepal bijvoorbeeld, maar het werd dus een bus in Europa, iets heel anders dan ik voor ogen had maar wel superleuk.”

Zelf avontuurlijk aangelegd

Zelf is Gino best avontuurlijk aangelegd. “Ik reisde veel met een rugzak en zag al heel wat van de wereld. Ik ben brandweerman en op het werk mogen we ook fitnessen. Ik heb me best goed voorbereid en verloor zo’n 13 kilo. Achteraf gezien was dat misschien niet nodig want het was vooral psychologisch zwaar, fysiek viel het wel mee. Toen ik aan dit avontuur begon, was ik niet meteen bezig met winnen, ik wilde wel niet als eerste afvallen want dat is zo sneu. Toen we nog met 3 waren, wilde ik evenmin afvallen want dan sta je zo dicht bij de finale. Eigenlijk ben ik ook lang niet bezig geweest met die geldprijs maar ik geef toe dat dit toch anders werd toen we nog met zijn vieren overbleven. Dan begin je daar toch ook een beetje aan te denken en ga je het spel ook harder spelen.”

Lees verder onder de foto. 

Gino
"Eigenlijk ben ik ook lang niet bezig geweest met die geldprijs maar ik geef toe dat dit toch anders werd toen we nog met zijn vieren overbleven."

Sirenes van brandweer klinken overal anders

Om er achter te komen waar hij zich bevond, had Gino zo zijn eigen trucjes. “Veel details helpen je op dat moment. Zo vond ik op een bepaald moment een kroonkurk van een flesje waarop Bitburger vermeld stond, dat is een lokaal bier in Duitsland. Een grote hulp was ook de zon, ik heb destijds mijn brevet gehaald om met een jacht te mogen varen en in de cursus was oriëntatie een belangrijk element. Als brandweerman herken ik ook het geluid van de sirenes in elk land, dat verschilt best wel veel. Ik deed destijds zelfs een stage bij de brandweer in New York en elk land heeft echt een ander geluid, het verschil zit hem in de toon. Ik trok ook naar Portugal om daar, bij een grote bosbrand, de lokale brandweer bij te staan, het geluid van hun sirenes ken ik sindsdien ook. Zelfs riooldeksels waren een grote hulp, wanneer ik met mijn vrouw ga wandelen, kijk ik altijd naar de tekst die daarop staat en daar vind je vaak het land, een stad of een website op terug. Slavische talen zijn me vreemd maar wanneer je dan zo’n tekst ziet, weet je dat in die regio bent.”

Lees verder onder de foto. 

bestemming x
Gino vond als eerste presentator Kevin Janssens en won daarmee Bestemming X

Reizen Gino voor senioren

Het winnen van het programma was trouwens niet zo evident. Zijn tegenkandidaat, Dorien uit Leuven, was meer dan een waardige tegenstander. “Ik voelde haar adem constant in mijn nek. Ze had evenzeer kunnen winnen.”

Wat de toekomst brengt, is voor Gino nog een vraagteken maar van een eigen programma maken, droomt hij nu al. “Reizen Gino voor senioren bijvoorbeeld”, grapt hij. “Zolang er maar geen bus bij betrokken is, die neem ik toch eventjes niet meer. Destijds ging ik met de bus naar Benidorm en toen heb ik besloten om dit nooit nog te doen. Ik vertoefde 24 dagen op die bus en dat is toch eventjes genoeg geweest. Het leven gaat nu verder en ik ga weer branden gaan blussen maar als VTM met een goed voorstel komt, zou ik best een carrièreswitch overwegen.”

Lees meer over