Straf youtuber Acid is definitief

12 April 2024 | 08u41 | Gepost door redactie
Nicolas Caeyers Acid

Het parket gaat niet in beroep tegen de straf van Youtuber Acid. Eerder besliste hij zelf al om geen beroep aan te tekenen tegen zijn veroordeling die hem op drie maanden cel met uitstel en 800 euro boete kwam te staan. In een youtubevideo van 31 mei 2023 onthulde hij namen van Reuzegommers. Daarbij een lid die niet bij de fatale doop van Sanda Dia betrokken was. De ouders van de voormalige Reuzegommer ondervonden nadeel van deze video. 

Acid moet deze ouders in kwestie een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro betalen. In zijn video noemde Acid meerdere Reuzegommers bij naam en deelde hij persoonlijke informatie over hen. YouTube haalde de video na veel vijven en zessen offline, zo wisten ze bij persbureau Belga. 

In de opsomming werd een voormalig Reuzegomlid geïdentificeerd die niets te maken had met de fatale doop. Het restaurant van zijn ouders in Antwerpen werd plots geconfronteerd met valse reservaties en negatieve recensies. Het West-Vlaamse parket gaf er geen gevolg aan. De ouders van de ex-Reuzegommer deden dat wel met een rechtstreekse dagvaarding.

De verdediging vroeg om de strafvordering onontvankelijk te verklaren, omdat in het dossier geen enkele vorm van onderzoek werd gevoerd. De vrijspraak op basis van de vrijheid van meningsuiting werd gevraagd. De rechter ging daar niet op in. Acid werd veroordeeld voor belaging.

Dat leverde hem uiteindelijk wel drie maanden celstraf met uitstel en 800 euro boete op. Bovendien moet hij aan de burgerlijke partij een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro betalen. Eind maart meldde Acid niet in beroep te gaan, het parket besliste nu hetzelfde. 

Lees meer over