Na ruim een jaar gaat N29 eindelijk weer open

asfalt
Het is eindelijk zover, de werken aan de N29, tussen Tienen en Bekkevoort, zijn bijna afgelopen. Vrijdagnamiddag 29 oktober zal alles achter de rug zijn en kan de weg weer worden opengesteld voor het verkeer.  Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) en Bekkevoorts schepen van Verkeer en Mobiliteit Benny Reviers (Ons Dorp) slaken een zucht van opluchting.

De werken werden opgestart in de zomer van 2020 en duurden dus meer dan een jaar. “Dat is lang maar ik vrees dat zoiets niet anders kan. Natuurlijk ben ik blij dat het voorbij is want op deze baan rijden dagelijks tussen de 10.000 en 20.000 voertuigen, die werden tijdens de werken allemaal omgeleid via onze gemeente. Onze inwoners ondervonden daar vanzelfsprekend hinder van en ook onze straten moesten die grote toevloed slikken, die zijn hier niet voor bedoeld en er is wel wat schade, we zullen nu moeten bekijken welke we op kort termijn kunnen herstellen. “

Ook in Bekkevoort zijn ze blij nu de weg weer open kan. “We gaan nu kijken hoe we een permanente handhaving van de snelheid kunnen verwezenlijken. We denken eraan om camera’s en verkeerslichten te plaatsen om de zwarte punten, zoals het kruispunt in Kortenaken, veiliger te maken.”, zegt Reviers.

Veilige fietspaden

Tegelijk met de heraanleg van de baan werden er ook degelijke en veilige fietspaden gelegd en ging er veel aandacht naar de grachtmuren die ervoor moeten zorgen dat er, in de toekomst, minder waterhinder zal zijn bij hevige regenval.

De N29 werd kort na de Belgische onafhankelijkheid, vermoedelijk rond 1838, aangelegd als een snelle verbindingsweg voor de troepen. Het is de langste rechte weg die je nu nog in het Vlaamse gewest tegenkomt.

Kopmuren en vernieuwde grachten. © AWV Fotograaf Kris Van de Sande

weg Bekkevoort

Lees meer over