Zitten er wolven in Tielt-Winge? "Er werden er twee gespot"

26 maart 2024 | 11u56 | Gepost door redactie
wolf

Zitten er wolven in Tielt-Winge? Dat is de vraag die mensen zich stellen nadat er op sociale media een bericht verscheen over twee wolven die werden gespot in de buurt. Volgens wolvenkenner Jan Loos uit Boutersem is geen reden tot paniek. “Het gaat hier om wolfshonden, die dieren bezorgen ons alleen veel werk door in de regio rond te lopen”, lacht hij.

De zogenaamde wolven werden recent gespot langs de Aarschotsesteenweg, aan de weide naast de fruitbomen en net na het golfterrein in de gemeente, zo luidt het op sociale media.

Jan Loos van Welkom Wolf is zeker dat het niet om wolven gaat. “Als er al een wolf in de buurt aanwezig zou zijn, is die alleen want dan gaat het om een zwervende wolf en de dieren zwerven nooit met meerderen. Wanneer het over twee wolven zou gaan, zouden we dit al lang weten want dat gebeurt niet van vandaag op morgen en begint met één exemplaar.”

Volgens Loos is de regio rond Tielt-Winge allesbehalve geschikt voor wolven. “Die zullen zich er niet snel vestigen om niet te zeggen niet. In de buurt zijn er geen ontoegankelijke natuurgebieden en ook de relatief kleine bossen in de buurt zijn niet geschikt. Wolven hebben nood aan een grote kernnatuur en die is er niet.”

Anderzijds werden er volgens de expert al wel meermaals wolfshonden gespot in de gemeente. “Onder andere in de buurt van de Kaaskorf maar zelfs tot aan het Gouden Kruispunt. Dat neemt niet weg dat alle meldingen meer dan welkom blijven, je weet maar nooit dat er eens een exemplaar rondzwerft, dat gebeurde in het verleden ook al eens”, besluit Loos.

Meer informatie over wolven vind je op de website van Welkom Wolf.

Lees meer over