Dierenopvang Forrest & Friends toont nieuw leven tijdens opendeurweekend: "Wisten niet dat varken Daisy zwanger was"

Forrest&Friends

Forrest & Friends, een dierenopvang in de Dieste deelgemeente Kagevinne voor dieren die uit de vee-industrie zijn gered en dieren die verwaarloosd en/of gedumpt zijn, organiseert volgend weekend een opendeurweekend waar je zowel lammetjes als jonge biggetjes kan bewonderen. 

We staan er niet om te springen, bevallingen onder ons dak, want dat betekent ook meer zorgen en meer dieren om te herplaatsen. Soms glippen de gevallen door de mazen van het net en gebeurt het toch dat we nieuw leven verwelkomen. Zo werd lammetje Amore geboren op 17 februari. Zijn mama werd meerdere keren door de dierenarts aan een echo-controle onderworpen en toch werd de zwangerschap gemist en konden we deze niet meer afbreken”, zegt Jo Dirix van Forrest & Friends. 

Dat lammetje was niet het enige nieuwe leven want ook varken Daisy beviel van vier biggen. “Onze trouwe volgers kennen het verhaal van Daisy en haar dertien biggen nog wel. Ze was lafhartig en hoogdrachtig gedumpt in een West-Vlaams bos en aan haar lot overgelaten. We waren daarom ook heel blij dat we voor haar en al haar biggen in een korte periode een mooie thuis hadden gevonden. Onze verbazing was groot toen we op 21 februari opnieuw vier biggen zagen liggen. We wisten even niet wat er gebeurd was en begonnen terug te tellen. Een varken draagt 115 dagen en Daisy verbleef al langer dan die tijd bij ons, dus de dekking had bij ons plaatsgevonden. Gezien ze al die tijd in quarantaine verbleven had, konden onze andere bewoners uitgesloten worden. Resteerden er enkel nog haar eigen zonen. Omdat we tegen het kweken in asielen zijn, waren haar jongen al lang gecastreerd. Na wat opzoekwerk bleek dat er inderdaad een kleine periode overbleef waarin de hele jonge beertjes toch gedekt zouden kunnen hebben. Zo zie je maar dat vergissingen altijd kunnen”, luidt het bij de vzw.

Vrezen voor babyboom

En dan was er nog konijn Mona die ook een nestje begon te maken enkele dagen voor haar geplande sterilisatie. “We begonnen echt te vrezen voor een babyboom maar het dier bleek schijnzwanger en kon alsnog gesteriliseerd worden.”

Tenslotte zorgde de inbeslagname recent van vier runderen nog voor de komst van een kalfje dat net als zijn moeder graatmager was en verwaarloosd. “Ze krijgen bij ons de tijd en ruimte om rustig aan te sterken en te herstellen van hun verwaarlozing. Voor al deze kleine wezentjes zoeken we een nieuwe thuis en hoewel we liever geen geboortes in de opvang hebben, kunnen we ook niet ontkennen dat ze echt ongelofelijk schattig zijn. Dieren die niet geplaatst kunnen worden, mogen hun leven lang bij ons blijven en krijgen de beste zorgen”, luidt het nog.

Lees verder onder de foto.

 

Forrest & Friends

Nieuwe hanenweide wordt ook ingewijd

Tijdens het opendeurweekend op 6 en 7 april kunnen bezoekers kennismaken met enkele van de jonge gezichtjes maar wordt er ook een nieuwe hanenweide ingewijd. “We werden door de overheid verplicht de oude hanenweide te verhuizen uit ons bosje. We grepen daarom de kans om de hanenweide robuuster te maken en meer duurzaam. We willen de hanenweide graag verder verrijken (bomen, hokken, extra versteviging, …). Daarom houden we tijdens het opendeurweekend een inzamelingsactie. Op die manier kunnen we onze hanen nog beter opvangen en bieden we ze een beter leven. De naam Prinsenbos (uitgesproken als 'Prins-z'n-bos') verwijst niet alleen naar de buurt waarin onze sanctuary gevestigd is, het is ook een ode en een blijvende herinnering aan onze haan Prins. Een pracht van een dier dat de harten van bezoekers en vrijwilligers stal en toonde dat hanen lieve, aanhankelijke dieren kunnen zijn.”

Tijdens de opendeurdagen zijn er, naast rondleidingen, ook leuke spulletjes te koop aan allerlei stands, rondleidingen, een lezing en kan je er genieten van vegan lekkers. Meer informatie vind je op de website.

Forrest & Friends vind je in de Bredestraat 128 in Kaggevinne (toegang via Grootveld).

 

Lees meer over