Meerderheid wil oude jongensschool verkopen aan school De Met, oppositie vindt dat geen goed idee

14 augustus 2023 | 19u17 | Gepost door redactie
't jongensschool

’t Jongenschool in Tielt, deelgemeente van Tielt-Winge, zou verkocht worden. Dat staat alvast te lezen op de sociale media van oppositiepartij Vooruit, het college van burgemeester en schepenen zou hierover een besissing hebben genomen. “Het gemeentebestuur (Open-Vld en cd&v) heeft een principieel akkoord met school De Met. Wanneer die de nodige subsidies krijgt, wordt 't Jongensschool verkocht aan De Met, dat er al vanaf 1 september 2024 zijn intrek zou nemen”, zegt Fons Lemmens van Vooruit, de meerderheid ziet dat anders. “Het gebouw is nog niet verkocht maar de komst van de school is een win-win situatie voor de gemeente en de inwoners”, zegt schepen van Patrimonium Gunther Clinckx (Open Vld).

De Met begon enkele jaren geleden in de gemeente een middelbare opleiding en begon toen een eerste middelbaar, sindsdien voegen ze elk jaar een extra leerjaar toe aan de opleiding maar ergens heb je dan natuurlijk wel extra lokalen nodig. Die zouden ze nu dus zoeken in de oude jongensschool van Tielt-Winge waar tegenwoordig de bibliotheek en een feestzaal  gevestigd zijn.

“Wat met de bibliotheek? Wat vinden de omwonenden ervan dat er een school in hun buurt komt, wat met het extra vervoer van en naar school, de parking van het gemeentehuis (n.v.d.r.: die ligt tegenover het gebouw)? Dat je als gemeentebestuur een school wil steunen, vinden we niet slecht maar je mag er wel niet voor kruipen. Heel wat verenigingen gebruiken de zaal daar, zelfs als De Met die wil verhuren zal dit aan andere tarieven zijn, vraag is of de verenigingen dat kunnen betalen”, zegt Lemmens.

Niets is zeker

Er werd intussen een schatting gemaakt over de verkoopprijs, het gaat om 1,4 miljoen euro. “De Met wil het aankopen op voorwaarde dat ze hiervoor subsidies krijgen, anders niet”, weet Lemmens. “Zit de gemeente krap bij kas? Neen, totaal niet. Door het non-beleid van de afgelopen 5 jaar maakt de gemeente elk jaar hopen winst.Gebouwen worden verwaarloosd en  de meerderheid heeft geen duidelijke visie over culturele- en andere gebouwen. We zien dat steeds meer verantwoordelijkheden afgeschoven worden en dat zoveel te minder we zelf moeten doen, zoveel te beter het motto van dit bestuur lijkt te zijn”, zeggen ze bij Vooruit. “Voor je tot de verkoop/afbraak van de bestaande infrastructuur overgaat, lijkt het ons logisch dat je een behoefteanalyse maakt. Welke infrastructuur is er nodig in Tielt-Winge? Ook moet er de vraag gesteld worden of er in het centrum van Tielt wel plaats is voor een middelbare school?”

Meerderheid heeft andere mening

De meerderheid denkt daar alvast anders over. “Het is nog niet verkocht maar de komst van het middelbaar onderwijs naar onze gemeente is een win-win situatie voor onze gemeente en inwoners, een voorwaarde, indien de uiteindelijke verkoop zou doorgaan, is dat de zaal nog steeds ter beschikking kan gesteld worden van inwoners en verenigingen. Dus in de praktijk zie ik enkel een grote troef voor onze Tielt-Wingse schoolgaande jeugd, die niet moeten hopen dat de bus komt, want die kunnen in eigen dorp naar school blijven gaan. Bovendien moeten mensen begrijpen dat je onmogelijk als gemeente alle patrimonium kan blijven betalen, je moet hier echt afwegingen maken en keuzes maken. Bovendien zorgen de opbrengsten er ook voor dat je de belastingen kunt laten dalen, dat is ook niet onbelangrijk. Op deze manier komt er budget vrij om bestaande infrastructuur die hopeloos verouderd is te vernieuwen, denk maar aan GC  De Maere, het oud gemeentehuis in Houwaart en onze loods waar de plannen bijna klaar zijn. Minder gemeentelijk patrimonium maar beter en getild naar alle hedendaagse normen ,dat is de weg waar we naartoe moeten. Dit is een unieke kans voor de gemeente om het Jongensschool terug school te laten worden en een groot aantal kinderen niet meer te laten pendelen richting de stad”, besluit Clinckx.

 

Lees meer over