Omgeving Puttenbergmolen geen dorpsgezicht meer, bouwen rondom kan dus nu à volonté, bestuur is hier niet blij mee

Toren Begijnendijk
De omgeving van de molenromp van de Puttenbergmolen in Begijnendijk zal niet langer als dorpsgezicht beschermd worden door de hogere overheid. Dat wil zeggen dat de molen zelf beschermd blijft maar er rondom gebouwen kunnen komen die niet stroken met het landschap. De gemeente is daar niet blij mee.

Op 29 juni ondertekende Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) het besluit tot de voorlopige gehele opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering over de bescherming van de molenromp van de Puttenbergmolen als dorpsgezicht, een beslissing die bij de gemeente binnenkwam als een donderslag bij heldere hemel.

“De basis waarop de beslissing gestoeid is, is niet duidelijk. Wij zijn sowieso voor het behoud van de bescherming. Wanneer je daar nu in de omgeving huizen mag gaan bouwen, die niet stroken met het geheel en niet aansluiten bij de stijl van toen, tast je pas echt het dorpsgezicht aan”, zegt schepen Steven Vermeulen (Leef).

Concreet betekent de beslissing inderdaad dat er in de omgeving kan worden gebouwd, ongeacht de stijl, maar dat de molen zelf beschermd blijft.”Iedereen, het bestuur inclusief, is verbaasd en geschrokken van deze beslissing. De kans dat een projectontwikkelaar daar zaken neer plant die het dorpsgezicht opheffen, is reëel en de kans is groot dat het snel gaat en het snel verandert. ”

De beleidsmakers verwijzen ook naar het feit dat, volgens hen, door de betrokkenen – met name Vlabo, gemeente en dienst onroerend erfgoed - al heel veel tijd, geld en energie gestoken werd in het behoud van het dorpsgezicht en dit met veel succes want, volgens hen, verschijnt de site in meerdere publicaties als voorbeeldproject. Het bestuur is dan ook van plan om de bezwaren, die onder andere door Vlabo en GA&DC ingediend zullen worden, te ondersteunen.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Puttenbergmolen

Lees meer over