Jules (80) registreerde destijds recordtemperatuur van 41,8 graden: "Weermannen zitten er ook weleens naast hoor"

Weerman

De 80-jarige Julius Wuyts uit Begijnendijk is zowat de lokale weerman en was de man die drie zomers geleden de recordtemperatur van 41,8 graden registreerde in zijn weerstation dat aan de naburige school opgesteld staat. “Ik blijf dit doen, zeker tot ik 100 ben”, lacht hij.

Jules gaat elke ochtend plichtsgetrouw naar het weerstation om er de minimum en maximum temperatuur te noteren, net als de hoeveelheid neerslag. “Ik heb mij eens laten vertellen dat er vroeger een station was in Sint-Joris-Winge en eentje in Sint-Katelijne-Waver. Omdat die te ver uit mekaar lagen, installeerden ze hier ook eentje, ik weet niet of het verhaal klopt. Vroeger noteerde een schoolmeester de metingen maar in 2005 vroeg hij mij of ik het wilde overnemen, ik deed het al toen hij niet kon. Ik vond dat geen probleem en sindsdien houd ik mij daar mee bezig, voordien was ik er niet echt in geïnteresseerd. In het begin moest ik één keer per maand rapporteren aan het KMI, tegenwoordig moet ik elke dag de resultaten doorbellen voor 9 uur maar dat deert me niet, ik ben toch elke ochtend vroeg op. Of het nu regent, sneeuwt of warm is, ik voel het als mijn plicht om dit te doen. Wij gaan ook niet met vakantie en dus kan ik dit elke dag perfect doen. Soms is het ook spannend want op een bepaald moment kon ik het KMI niet bereiken, hun telefoon deed het niet. Uiteindelijk belde een verantwoordelijke mij later op de dag op.”

Dat we dit jaar een zwoele zomer beleven, weet ook Jules, al betwijfelt hij of het elk jaar warmer wordt. ‘Vorige maand viel er 25 liter regen, normaal zijn er dat een 70-tal. Vorige week noteerde ik een temperatuur van 39,8 graden maar dat is niet elke zomer zo. Ik zou denken dat het al drie zomers geleden is, dat het nog echt zo warm was. Wanneer het zo warm is, blijf ik gewoon binnen en ga ik een beetje in mijn zetel liggen”, grapt hij.

Of het de komende tijd nog zo warm blijft, willen we nog weten. “Volgens de weermannen wel maar die zitten er soms ook naast hoor”, besluit hij lachend.

Lees meer over