Leerlingen Site-A in de bres voor kinderen met lege brooddoos, ze schilden 400 kg appels om te helpen

site A

Leerlingen van Site-A in Aarschot schilden zo’n 400 kg appels en maakten daar zo’n 1000 potten verse confituur mee. Ze deden dat om die te verkopen voor het goede doel, met name de ‘jam-actie’ van kinderarmoedestichting Pelicano.”Bedoeling is de lege brooddozen te kunnen vullen van kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben.” Het gaat om een samenwerking tussen Pelicano, BelOrta en Tiense Suiker met als doel 20.000 brooddozen te vullen met een gezonde maaltijd.

“Liefst 85% van de Belgische leerkrachten heeft afgelopen schooljaar een kind in de klas gehad dat onder de armoedegrens leeft. En steeds meer ongezonde of zelfs lege brooddozen zijn hierbij een teken aan de wand, zo blijkt uit een bevraging bij 317 leerkrachten door Pelicano Kinderarmoedestichting”, luidt het bij de initiatiefnemers.

De leerlingen van de Site-A in Aarschot voelden zich aangesproken en schilden zo’n 400 kg appels waarmee ze 1000 potten confituur konden fabriceren.

“Met als doel de brooddozen van kansarme kinderen te vullen. Ze zijn hiermee één van de 10 Belgische culinaire scholen die deelnemen aan de actie, waarmee in totaal dus 10.000 potjes confituur gemaakt werden De confituur zal door de scholen in hun netwerk verkocht worden. De opbrengst gaat rechtstreeks en integraal naar Pelicano Kinderarmoedestichting.”

Half miljoen kinderen groeit op in armoede 

Bij kinderarmoedestichting Pelicano zijn ze alvast blij met de actie en beseffen ze zeer goed het belang van dergelijk engagement, volgens hen groeit een half miljoen kinderen op in armoede.

“Uit een bevraging bij 317 leerkrachten blijkt dat de problematiek zeker niet onopgemerkt blijft. Bijna de helft (45%) van de leerkrachten denkt dat meer dan 5 van hun leerlingen onder de armoedegrens leeft. Volgens 15% van de leerkrachten gaat het zelfs om meer dan 20 van hun leerlingen. En dan vrezen ze nog dat er meer dan een vierde (27%) van de kinderarmoede onder de radar blijft.”

En het nieuws wordt er niet beter op. “62% van de leerkrachten zien een laag zelfbeeld bij kansarme kinderen. Ze zien ook veel gemiste kansen met talent dat niet ontwikkeld wordt, dat gaat over zo’n 57%.”

Naar eigen zeggen stellen ze ook heel wat psychologische problemen vast (45%) en bij 41% ook fysieke gevolgen zoals buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.

“Als reactie zien de leerkrachten dat kansarme kinderen hun problemen proberen te verbergen (60%), opstandig of prikkelbaar worden (46%), en onzekerheden of faalangst vertonen (49%).”

Probleem wordt groter 

Maar het is gelukkig ook niet allemaal kommer en kwel onder de kinderen. Zo gaf zo’n 26% van de bevraagde leerkrachten aan dat klasgenoten geen vooroordelen hadden tegen kinderen die in armoede leven. Bijna de helft (45%) van de leerkrachten vindt ook dat kinderen geen onderscheid maken op basis van kansarmoede. En nog mooier, een vierde van de leerkrachten ziet dat kinderen solidair zijn en delen met elkaar.

Dat er een probleem is wordt onderstreept door het feit dat 37% van de leerkrachten vandaag meer kinderen ziet met een lege brooddoos dan zo’n 5 jaar geleden. Meer dan de helft (52%) ziet nu zelfs vaker een ongezonde brooddoos met bv. chips of koude frieten als inhoud.

De gemaakte confituur wordt nu door de deelnemende scholen in hun netwerk verkocht. De opbrengst gaat rechtstreeks en integraal naar Pelicano Kinderarmoedestichting. "Ongeacht die opbrengst van de verkoop, zullen de bedrijfspartners ervoor zorgen dat er in totaal 20.000 brooddozen gevuld kunnen worden met een gezonde schoolmaaltijd.”

Ook wie geen confituur kan kopen, kan het project financieel ondersteunen. Dat kan via een vrijwillige bijdrage op rekening Belfius BE43 0689 4837 6101 op naam van Pelicano Kinderarmoedestichting met als vermelding ‘Jam Sessie’. Voor een gift van minstens 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Lees meer over