D.R.O.P. vzw realiseert al vijf jaar projecten in Senegal en organiseert een brunch om geld in te zamelen

Initiatiefnemers van D.R.O.P. vzw organiseren brunch om projecten in Senegal te kunnen financieren

D.R.O.P. vzw, dat staat voor Duurzame Rurale OntwikkelingsProjecten, in Aarschot bestaat vijf jaar en realiseert vooral projecten op het platteland in Senegal. Zo maakten ze er al een verschil met de bouw van een eerstehulppost, verbouwden ze er een school waar ze ook extra ruimte bij bouwden en zijn ze nu bezig met het bouwen van een pluviale kleuterschool. Omdat ze weinig subsidies krijgen proberen ze ook op andere manieren geld in te zamelen om hun projecten te kunnen financieren, onder andere met een brunch.

 “De vzw mocht rekenen op subsidies van de provincie Vlaams-Brabant en van GROSA (Stad Aarschot) en is gemachtigd om fiscale attesten bij giften uit te reiken. We moeten het hebben van inkomsten uit onze activiteiten zoals de jaarlijkse brunch op de eerste zondag van december, en vooral van giften van mensen en daar zijn we heel dankbaar voor”, zegt Ivo Van Rensbergen (71) die samen met Linda Goetghebeur (65) de vzw destijds opstartte, later vervoegde Flor Trappers (72) hen.

Vandaag is de vzw bezig met het realiseren van een zogenaamde pluviale kleuterschool. Dat wil zeggen een 100% ecologisch gebouw waarbij 150.000 liter regenwater ondergronds wordt opgevangen. “Het is een exemplarisch systeem want later kan het ook elders worden toegepast. Momenteel verblijven de kinderen in een hangaar waar geen toiletten zijn. Al het benodigde materiaal voor de bouw wordt ter plaatse gemaakt en wij coördineren het geheel. We hebben ook een bouwvakkersgroep waar we beroep op kunnen doen, niet alleen krijgen ze zo een deftige school maar helpen we ook mensen aan werk.”

De brunch van de vzw gaar door op 4 december in de refter van het Damiaaninstituut (Pastoor Dergentlaan 220 in Aarschot). Je kan je brunch afhalen of er ter plaatse van genieten. Een pakket kost 20 euro per persoon

Meer informatie over D.R.O.P-vzw vind je op www.dropafrika.be waar je tot 30 november nog kan inschrijven voor de brunch.

In de volgende Passe-Partout, die op 1 december verschijnt, kan u een uitgebreid interview lezen met de initiatiefnemers, daarna kan u het ook op onze site of in onze app lezen.

Lees meer over