Aarschots kunstfotograaf André Matthijssens is 73 maar runt sinds een maand een café: “Ik kan niet stilzitten”

André en Lily baten voortaan De Pieter uit in Langdorp. Foto: Dirk Desmet

Aarschots kunstfotograaf André Matthijssens (73) en zijn vrouw Lily Schrijvers (63) baten sinds een maand café De Pieter uit in Langdorp, een deelgemeente van Aarschot. Het concept is vrij uniek want ze willen er ook allerlei events organiseren. “Wat moet ik anders doen? Een hele dag in de zetel zitten is niets voor mij hoor”, lacht André.

Jarenlang was André kunstfotograaf en tot vandaag blijft hij bezig met fotografie, Lily van haar kant heeft een eventbureau en haalt, onder andere, jaarlijks de kerstman naar Aarschot. “Elke keer moest ik daarvoor op zoek naar een pand met karakter. Vorig jaar hebben we drie maanden gewerkt om van de locatie die ik gevonden had iets moois te maken. Dat soort situaties wil ik niet meer en toen ik hoorde dat het oude parochiecentrum beschikbaar was, leek me dat de perfecte locatie. Ik diende mijn project in bij het bisdom, eigenaar van het pand, en die gingen akkoord. We hebben nu een contract voor 2,5 jaar. Op het gelijkvloers is een grote open ruimte, uiterst geschikt om er allerlei events in te organiseren en beneden was er voordien een café. We hebben het interieur volledig veranderd en er iets gezelligs van gemaakt, vanzelfsprekend hangen er ook foto’s van André”, vertelt Lily.

Lees verder onder de foto. 

De Pieter
De foto's van André hangen ook in de zaak. Foto: Dirk Desmet

Respect voor mensen in de horeca

De zaak is sinds een maand open en dat was meer dan voldoende tijd voor haar om te beseffen dat werken in de horeca best zwaar is. “Ik heb echt veel bewondering voor mensen die in de horeca werken. De eerste dagen deden mijn benen echt pijn, intussen gaat dat beter. Weet je, als je events organiseert, draai je ook op volle toeren maar eens het event afgelopen heb je even tijd om te bekomen, nu is dat niet het geval want in de horeca bestaat er geen pauzeknop.”

André van zijn kant moest niet lang nadenken om mee in het verhaal te stappen. “Ik zou ook gewoon kunnen genieten van mijn pensioen maar dat is niets voor mij. Wat moet ik dan doen? Elke dag in de zetel hangen? Vergeet het maar. We zouden dit ook niet hebben gedaan wanneer het niet in Langdorp was geweest, je moet weten we wonen op enkele honderden meters van het café.”

Veel meer dan een café

Voor Lily is de nieuwe uitdaging zowat het sluitstuk van haar loopbaan. “Hier kan ik alles doen wat ik altijd graag gedaan heb. Expo’s en events organiseren en ook bedrijfsevents en kleine privé feesten kunnen hier doorgaan, fuiven niet.”

De zaal op het gelijkvloers heet Plaza, het café beneden De Pieter. “De parochie heet Sint Pieters Langdorp, mijn overgrootvader was een Pieter en ook mijn achterneef kreeg die naam. Pieter staat dan ook voor mijn familie maar evenzeer voor je thuis voelen.”

Het koppel wil in hun zaak ook een Pieterclub oprichten. “Alle Pieters, maar ook afgeleiden van de naam en vrouwelijke varianten zijn welkom, kunnen lid worden. Bedoeling is dat we van hen een foto maken en die dan tegen de muur hangen in de zaak, ze mogen er ook een persoonlijke nota aan toevoegen”, legt André uit.

Lees verder onder de foto. 

Anny's hoekje
Anny's hoekje met de zetels van nonkel Jules. Foto: Dirk Desmet

Alles moet een naam hebben, ook de tafels

Dat de twee iets hebben met namen wordt nog duidelijker wanneer Lily haar volgend plan uit de doeken doet. “We willen elke tafel een naam geven en daarom vragen we bezoekers om ons te laten weten welke persoon in hun omgeving het verdient om een tafel naar hem/haar te benoemen. Uit alle suggesties selecteren wij er dan een aantal want we hebben ook geen 1000 tafels natuurlijk (lacht). Op de tafel komt dan ook een tekst met wat uitleg over die persoon. We hebben hier ook een hoekje met de zetels van Nonkel Jules, dat heet het Anny’s hoekje, vernoemd naar mijn nichtje, zij is de dochter van Jules.”

Lees verder onder de foto. 

De Pieter
Het koppel combineert een café met een locatie voor heel wat events. Foto: Dirk Desmet.

Druk najaar

Het eerste event dat Lily organiseert, gaat door op 28 augustus. “Het zijn hier dan dorpsfeesten en dan brengen we de wereldpremière van de Demerwals, een muziekstuk gecomponeerd door Wilfried Lemmens, op 9 september volgt dan een optreden van gewezen raadslid Pieter Van Kerckhoven, op 17 september een Bal Populair en de laatste week van september staat in het teken van mode want dan organiseren we een Fashion Week. Plannen genoeg maar dat wil ook zeggen dat het druk zal zijn. Momenteel zijn we dagelijks open van 13 tot 21 uur, behalve op maandag, maar in het najaar gaan we dat veranderen. Wellicht zijn we dan enkele dagen dicht per week zodat André ook wat rust heeft en ik tijd heb om alle events te organiseren.”

Lees meer over