Zwaluwen in Tiense GO!-scholen

28 April 2021 | 22u15 | Gepost door rik.poulman@te…
zwaluwnesten
Zwaluwen voelen zich nog altijd goed thuis in de suikerstad maar toch ontbreekt het hen soms aan geschikte plekken om een nest te bouwen. Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) vond in de GO!-scholen ’t Klein Atheneum en het Atheneum een partner om enkele kunstnesten te plaatsen aan hun oostgevels.

Half april werden nieuwe kunstnesten aangebracht aan de gevels van de twee scholen. “Wij zetten het werk verder dat al twaalf jaar geleden werd opgestart door de Tiense vogelwerkgroep”, vertelt Joachim Lambrechts van RLZH. “Mede door hun goede zorgen keert er ieder jaar een vrij grote populatie terug naar Tienen. Voor het huidige project verleent het Intergemeentelijk Opbouwwerk zijn medewerking bij de installatie en krijgen wij financiële ondersteuning van de stad en de provincie.”

Aan het atheneum werden de nesten aangebracht onder de dak-oversteek pal boven de voortuin van de school. Daardoor veroorzaken uitwerpselen van de dieren geen probleem. De school is zelf erg geïnteresseerd en volgt ook een traject Natuur op school waarbij onderzocht wordt hoe de speelplaats en de omgeving kan worden vergroend. Joachim geeft zelf ook ieder jaar een les over zwaluwen in de basisschool Klein Atheneum.

Lambrechts: “Door de werken op de site van het voormalige parochiecentrum, zijn daar een aantal nesten moeten verdwijnen. Dat wij nu een samenwerking kunnen realiseren met de scholen is voor ons een voltreffer. Wij hebben intussen ook bouwpromotor van Van Roey, die de nieuwe residentie ’t Convent realiseert op de site van het parochiecentrum gecontacteerd en vernomen dat zij ons project genegen zijn.”

Zwaluwen in de stad zijn erg belangrijk voor een goed natuurlijk evenwicht. Het zijn echte jagers die mee de overpopulatie van kleine vervelende insecten in toom houden.

Lees meer over