Rosa blaast in Kumtich 100 kaarsjes uit: "Ze was het gelukkigste thuis"

Rosa

In woonzorgcentrum Keienhof in Kumtich vierden ze op maandag 24 juli al hun derde 100-jarige op korte tijd want ook Rosa Janssens mocht er 100 kaarsjes uitblazen.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Video: Rik Poulman

Rosa’s 100ste verjaardag werd er gevierd met een muziekoptreden, taart en cadeautjes van burgemeester Katrien Partyka (cd&v) en schepen Ine Tombeur (N-VA).

“Rosa werd geboren in Overijse, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Glabbeek”, vertelt Rosa’s neef Erwin. “Daar heeft ze lang gewoond tot ze Jules tegenkwam. Ze pendelde dagelijks naar haar werk in Brussel en Jules, een weduwnaar, werkte als lasser bij de spoorwegen. Na hun huwelijk verhuisden ze naar Hakendover maar keerden later terug naar Glabbeek waar ze hun eigen stek bouwden en er meer dan 25 jaar woonden.”

Jules overleed in 1999 en net voor het uitbreken van de coronacrisis kwam Rosa ten val en belandde ze in het ziekenhuis. “Door de coronamaatregelen mocht ze daar niet meer weg. Ze werd uiteindelijk overgebracht naar het RZ Heilig Hart in Tienen en daarna werd ze opgenomen in het Keienhof.”

Rosa heeft zelf geen kinderen maar Jules was de peter van de neef. “We hebben altijd een goed contact gehad. Rosa was het gelukkigste als ze thuis was, als ze kon zorgen voor haar man en voor haar tuin en bloemetjes. Dat was voor haar de hemel op aarde.”

Tekst: Laurien Holsbeeks

Video en foto's: Rik Poulman