Dreigt noordkant van Tienen echt te versmachten?

18 februari 2023 | 10u32 | Gepost door rik.poulman@te…
Nu al schuift een lange rij auto's aan tijdens de spitsuren om de Diestsesteenweg op te rijden.

Tijdens de gemeenteraad van 29 januari interpelleerden verschillende raadsleden het stadsbestuur over het ontbreken van een mobiliteitsstudie rond het nieuw geplande ziekenhuis. “De noordkant van Tienen dreigt te versmachten”, klonk het vermanend.

Bij tal van inwoners langs en rond de Houtemstraat is er een toenemende bezorgdheid rond de afwikkeling van het verkeer na de inplanting van het nieuw regionaal ziekenhuis. “Het is een gigantisch project waarbij de stad zich tot nu geen vragen stelt over de te verwachten verkeersproblematiek, terwijl zich in deze omgeving nu al een groot verkeersprobleem stelt”, klonk het bij oppositiepartijen Vooruit en Tienen Vooruit! “Wij begrijpen volkomen de bezorgdheden van de buurtbewoners.”

Het waren Nele Daenen, Jean Defau en Els Moyens die de kat de bel aanbonden tijdens de gemeenteraad van 26 januari. “Wij hebben bij toeval moeten vernemen dat het ziekenhuis een infomoment organiseerde rond de nieuwe plannen”, zei Daenen. “Gemeenteraadsleden van de stad werden daar niet op uitgenodigd. Van het beloofde participatietraject is hier weinig sprake. Er werden al enkele ontwerpplannen getoond, maar een mobiliteitsplan voor de verkeersstromen is er niet. Wij weten niet wat de impact hiervan gaat zijn.”

Lees verder onder de foto
diestse poort

Nele Daenen: “Ik vind het heel raar dat je ontwerpplannen voorstelt alvorens je de impact van de mobiliteit kent. Vorige week is er een vergadering geweest over het bereikbaarheidsplan (dat enkel gaat over het gebied binnen de vesten nvdr).” Zo te zien houdt dit plan geen rekening met de gevolgen van de inplanting van het ziekenhuis, een stelling raadslid Els Moyens bevestigt die stelling: “De medewerkers van het ontwerpbureau van het bereikbaarheidsplan die wij konden spreken, wisten van niets. Dat kan toch niet. Zo’n belangrijke site heeft toch zijn impact op het centrum. Men kan toch niet doen alsof er niets is, maar nadien zien we wel.” Moyens vindt het onbegrijpelijk dat men geen rekening houdt met een stadsdeel waar nu al zoveel verkeersproblemen zijn en zich in verband met de toekomstige inplanting de problemen voor zich uitschuift.

Lees verder onder de foto
SGHI
archieffoto: Het nieuwe regionale ziekenhuis wordt gebouwd op de site waar nu campus Sint-Jan staat.

Schepen Liebeth Vanderloock kreeg de ondankbare taak de zware kritieken van de oppositie te counteren. De schepen, zelf nog niet zo lang in het vak, moest zich in allerlei bochten wringen om met een vooral weinig zeggend discours te proberen de lont uit het kruitvat te halen. Een beetje tevergeefs. “Wij hebben de perceptie tegen”, aldus de schepen. “Wij zitten wel degelijk regelmatig in overleg met het ziekenhuis en wij delen de bezorgdheid van de buurtbewoners.” En daar moeten die bewoners het mee doen.

Schepen Bram Delvaux trad zijn collega bij. “Ik wil een aantal aspecten vermelden wat dit proces betreft. We zijn in ontwerpfase. We hebben al verschillende keren tegen het ziekenhuis gezegd dat er een problematiek is in de straat. Op een gegeven moment zullen wij ook vergunnende overheid zijn en wij zullen een keuze moeten maken. Op een gegeven moment zal het ziekenhuis een aanvraag doen, volgt een openbaar onderzoek en zullen wij als stad bekijken waar wij rekening mee kunnen houden.

“Een van de punten waar ik destijds als schepen met de kliniek over discussieerde was de mobiliteit en de bereikbaarheid”, repliceerde raadslid Jean Defau. “De stad heeft onvoldoende op dit dossier gewogen. Momenteel kan men de problemen daar nu al niet oplossen. De noordkant van Tienen is echt aan ’t versmachten en dan zwijg ik nog van de ring.”

Je kunt zelf de hele discussie over het verkeer rond de toekomstige kliniek herbekijken op de website van de stad: www.tienen.be en doorklikken op gemeenteraad live. 

Lees meer over