Voorontwerp herinrichting Waterhof is klaar, zo zal het er gaan uitzien in de toekomst

Waterhof

De beschermde site Waterhof met een perenboomgaard is erkend als monument en de gemeente Linter wil de site verbouwen tot een nieuwe thuis voor de chiro en de site polyvalent gaan gebruiken. Tijdens de 2de Waterhoffeesten stelde het aangestelde architectenbureau het voorlopig ontwerp voor van de site.

De gemeente kocht al in 2020 het Waterhof aan met de steun van Strategisch Project Getestreek en de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant/

Bedoeling is de Chiro van Melkwezer er in onder te brengen en de infrastructuur ook te gaan gebruiken als polyvalente site voor andere geïnteresseerden.

De site heeft een historische waarde. De oude stalvleugel is het enig overgebleven relict van de 17de-eeuwse herenhoeve Het Waterhof, die in 1661 werd gebouwd.

Hoe de nieuwe site er zal gaan uitzien is met de voorstelling duidelijker geworden.

“Op de site worden drie aparte entiteiten gecreëerd, met name de stalvleugel, de nieuwbouw en de overdekte buitenruimte. Samen moeten die een ensemble vormen volgens de historische inplanting”, zegt burgemeester Marc Wijnants (cd&v). “Op deze manier behoudt de stalvleugel zijn eigenheid als monument, zowel in uitstraling als in gebruik. De stalvleugel kan volledig afzonderlijk functioneren zodanig dat de site tegelijkertijd meerdere doelgroepen kan bedienen zonder dat deze elkaars werking verhinderen. De jeugdbeweging heeft in de nieuwbouw zijn eigen plaats en de stalvleugel wordt in functie van het gemeenschapsleven opengesteld.”

Lees meer over