Open VLD Linter blijft aandringen op gemeentefusie

27 september 2022 | 11u40 | Gepost door christian.henn…
Het fusieplan dat de bovenhand haalde

Hoewel er nog nergens staat dat gemeentefusies verplicht worden organiseerde Open VLD Linter een enquête, waarin men ervan uitgaat dat het verplicht wordt. De stemmers kregen verschillende mogelijkheden voorgeschoteld, maar dus niet dat Linter autonoom kan blijven.

‘Gemeentefusies staan voor de deur. Vrijwillig met financiële input van het Vlaams Gewest tot en met 31 december 2030.  In 2031 gedwongen zonder financiële vergoeding.  De nieuwe fusiegemeente moet 25.000 inwoners tellen’, zo stond op het enquête formulier.

Er werden vier concrete fusiemogelijkheden voorgesteld: A. Linter fuseert met Zoutleeuw, Kortenaken en Geetbets; dit is een landelijke fusie met ongeveer 30.000 inwoners. B. Linter fuseert met Zoutleeuw en Landen; dit is een semi-landelijke fusie met ongeveer 32.000 inwoners.

C. Linter fuseert met Zoutleeuw, Kortenaken, Geetbets en Landen; dit is een fusie met ongeveer 46.000 inwoners.  D. Linter fuseert met Tienen; dit is een stedelijke fusie met ongeveer 43.000 inwoners.

Uit het onderzoek blijft dat de leden plan B verkiezen met 43%, voor plan A 39,5%, plan C met 10% en tenslotte plan D met 7,5%. Een fusie met Tienen zien ze dus liefst niet. Wel een fusie met Zoutleeuw en Landen. Toch een verschuiving, want bij een vorige enquête haalde plan A de bovenhand.

“Nu weten we ten minste hoe onze liberale achterban denkt over de nakende gemeentefusies”, stelt fractieleider Eddy Ladang.

Lees meer over