Feest met de Getedraak op de Dag van de Grote Ge(k)te

8 september 2022 | 14u37 | Gepost door christian.henn…
Johannes Cristatus en de Rode Ridder (foto provincie)

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Linter, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Natuurpunt organiseren op zondag 11 september van 14 tot 18 uur de Dag van de Grote Gek(te) aan de Kamsalamanderhut in Linter. “Bij een vorig feest, vlak voor corona kwamen hier 5000 mensen op af. Daarom hebben we ditmaal vooral in Linter promotie gevoerd i.p.v. in de regio. Anders wordt het moeilijk dit alles in de hand te houden”, zegt burgemeester Marc Wijnants.

De Dag van de Grote Ge(k)te is een feest in het teken van de kamsalamander, de Linterse koesterbuur, ook wel Getedraak genoemd. Deze gezinshappening in het grootste provinciaal natuurgebied Grote Ge(k)te in de Grote Getevallei biedt een waaier aan gratis activiteiten voor jong en oud. Het is nu 10 jaar geleden dat in 2012 voor het eerst een feest werd georganiseerd rond de kamsalamander (foto).

Lees verder onder de foto

Inhuldiging kamsalamander Linter
Het is nu 10 jaar geleden dat voor het eerst aandacht werd gevraagd voor de kamsalamander

Cristatus en de Rode Ridder

“Ereburgemeester Cristatus en de Rode Ridder brachten een bezoek aan Regenboogschool in Neerlinter om de leerlingen warm te maken voor de Dag van de Grote Ge(k)te. Daarna volgden de andere scholen.  (foto) Cristatus is een fictief personage, een soort protocollaire persoon die alles in goede banen leidt en promotie maakt voor dit event. Hij wordt geholpen door de Rode Ridder, die de kinderen zal verhalen over zijn heldendaden”, vertelt de burgemeester.

“We organiseren dit om de Getevallei in de actualiteit te brengen, op een ludieke manier. Dit is een paradijs voor fietsers en wandelaars. We willen ook aan de kinderen duidelijk maken dat de natuur belangrijk is”, aldus Wijnants.

Lees verder onder de foto

Activiteiten rond kamsalamander Linter
Steeds veel volk bij activiteiten rond de kamsalamander

Steeds veel volk

De Dag van de Grote Ge(k)te vindt plaats op zondag 11 september. Om 14 uur wordt het feest geopend door Johannes Cristatus, ereburgemeester van de kamsalamandergebieden. Om 15.30 uur is er verteltheater, met grote aankondigingen door de Rode Ridder.

 Verder op het programma zijn er wandelingen langs het wandelnetwerk Getevallei, wandelingen met ezels onder begeleiding van Den Dolaard, heupzwierend dansen op het ritme van de percussiegroep Ça va en Circus in beweging en een demonstratie ‘Zeis en bijl’.

Speciaal voor de kinderen zijn er ‘betoveringen’ met grime, gekke kapsels en tattoos onder begeleiding van kapsalon ‘Zo Knap & Snoetjes Zo Knap’, een springkasteel, avonturenactiviteiten onder begeleiding van vzw Overleef, zoals boogschieten, katapultschieten, je eigen vuurtje leren maken, prooien spiesen en knutselen met natuurmateriaal uit de Grote Ge(k)te.

Bij activiteiten rond de kamsalamanderhut komst steeds veel volk opdagen. Niet verwonderlijk want dit jaar kwamen er al 30.000 bezoekers in het gebied van de Grote Ge(k)te. De kamsalamanderhut ligt vlakbij het uiteinde van de Dotermontstraat in Neerlinter.

Info: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/activiteiten/dag-van-de-grote-gekte-1109

Lees meer over