Wel 25 zeldzame blauwe kiekendieven gebruikten één akker als slaapplaats

3 juni 2022 | 13u26 | Gepost door christian.henn…
Twee mannetjes blauwe kiekendieven ©Freek Verdonckt

De blauwe kiekendief is in België naast een zeer zeldzame broedvogel vooral een wintergast uit het noorden. Wel 25 blauwe kiekendieven brachten de nachten de voorbije winter samen door op een akker in Landen. Vrijwilligers van Werkgroep Grauwe Gors volgden de slaapplaats op.

“De hoog opstaande luzerne vormt een ideale slaapplaats voor de blauwe kiekendief,” legt vrijwilliger van Werkgroep Grauwe Gors Freek Verdonckt uit. “Zo’n akker ziet er misschien niet spectaculair uit, maar de dorre, hoge planten bieden de vogel een veilige dekking. De blauwe kiekendief verkiest waarschijnlijk een dichtbegroeid veld omdat een roofdier zoals de vos nooit stil in de ritselende luzerne kan jagen. Zo gingen de kiekendieven vooral slapen op een stukje dat net onder een helling ligt om beschut te zijn tegen heersende winden. We hebben nog veel vragen over akkervogels . We konden bijvoorbeeld ook hun braakballen uitpluizen, dat leert ons welke dieetvoorkeuren deze vogels hebben”.

Lees verder onder de foto

Blauwe kiekendief op akker Landen
Kiekendief op de akker © Freek Verdonckt

Twee tellingen

Op de akker waar de vogels hun slaapgelegenheid vonden, stond ongemaaide luzerne onder een beheerovereenkomst van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Het perceel waar we de voorbije winter 25 blauwe kiekendieven telden, hielden we al langer in de gaten”, zegt vrijwilliger Nicolas Van Overmeeren. Op zijn initiatief organiseerde de werkgroep twee keer een telling. Twaalf vrijwilligers verdeelden zich op uitkijkpunten rond het perceel en telden dan de vogels die bij het vallen van de avond de akker binnenvlogen. Twee maal konden ze zo 25 blauwe kiekendieven tellen, een best opmerkelijk aantal.

Waarom blauwe kiekendieven samen op één akker sliepen is nog niet geweten. Alleen onderzoek kan hier uitsluitsel over brengen.

Lees meer over