Straatnaamborden met vrouwennamen ingehuldigd in Neerwinden

17 september 2021 | 13u46 | Gepost door christian.henn…
De nieuwe straatnamen
In Neerwinden werden twee nieuwe straatnamen (foto) ingehuldigd in het project Spikboomstraat-Braakkouterstraat. De straten werden genoemd naar twee sterke vrouwen.

Er werd in Neerwinden een heel feestprogramma voor georganiseerd met ook de reuzengilde van Germaine van de Walin (foto gemeente), het gemeentebestuur, muziek, drankjes  en tal van inwoners uit Landen en Neerwinden.

Er werd gekozen voor Josephine Vanhoebroeckstraat en Germaine van de Walinstraat , na de oproep van Sofie Lemaire ‘Meer vrouw op straat’.  Deze  namen verwijzen naar sterke vrouwen die ook geografisch gelinkt kunnen worden aan Neerwinden.

Lees verder onder de foto

Bij de inhuldiging met reuzin Germaine

Josephine Vanhoebroeck (Neerwinden 1872 - 1935) is de allereerste vrouw die verkozen werd als gemeenteraadslid, in het kanton Landen, in Neerwinden bij de verkiezingen van 1921. Germaine Moureau (Neerwinden 1903-1985 was een gekend volksfiguur.  Ze had de bijzondere gave kinderen te genezen van het zogenaamde “Five Lène" oftewel een hoofdkwaal. Haar bijnaam was Germaine van de Walin.

De reuzin Germaine van de Walin is één van de 12 nieuwe reuzen die in Landen voor de 800ste verjaardag van de stad in 2011 werden gemaakt en toen opstapten in een reuzenstoet. Daarbij hoorden natuurlijk ook reuzengilden.

Lees meer over