Landen likt wonden na waterellende: "Nog nooit meegemaakt"

Water Landen

Na de zware regens van zondag 5 juni likt de stad Landen haar wonden. Op veel plaatsen worden de straten nog gekuist en ook heel wat inwoners zijn nog volop bezig met het kuisen van hun woning en het opmeten van de schade. “Ik denk dat het water toch wel binnen stond in zo’n 100 woningen, dit is de ergste zondvloed die ik ooit beleefde”, vertelt burgemeester Gino Debroux (L’anders) die zelf op een gouden bruiloft was en daar meteen vertrok om de situatie op te volgen. “Vooral ter plaatse geraken was niet evident omdat er overal veel water in de straten stond.”

Vanop het feest trok Debroux meteen naar Walshoutem. Toen hij de situatie ter plaatse zag, besloot hij meteen een crisiscel op te richten.”Het was moeilijk om het stadhuis met de wagen te bereiken, ik geraakte er amper. Ook ons personeel had het moeilijk om aan het stadsmagazijn te geraken, net als de hulpdiensten om de zwaarst getroffen straten te bereiken. Uiteindelijk heb ik zelf, samen met enkele schepenen, vrachtwagens gevuld met zandzakjes en zijn we ook zelf uitgereden.”

Zeker 100 huizen onder water

Momenteel staat het sportterrein nog altijd onder water en ook heel wat huizen leden schade door het water dat er binnen liep. “Ik denk dat het zeker over een honderdtal huizen gaat. In sommige gevallen liep alleen de kelder onder maar elders stond het water ook in de leefruimte. Een jaar of 20 geleden kampte Landen ook met een grote watersnood maar ik heb het gevoel dat het deze keer nog erger was. Op sommige plaatsen viel er meer dan 80 liter per vierkante meter. Anderzijds bleef het noorden van de stad gespaard, het was echt zeer lokaal.”

Lees verder onder de foto

Politiehuis Landen
Overal stond alles blank

Nog zeker week opruimen en schade opmeten 

Debroux vreest dat de stadsdiensten nog heel de week zullen bezig zijn met het opruimen van de modder die overal aanwezig is. “Bovendien is er ook schade aan het wegdek waar op sommige plaatsen het asfalt wegspoelde, we moeten nog bekijken hoe we hieraan snel kunnen verhelpen.”

Getroffen gezinnen kunnen best zoveel mogelijk foto’s maken van de schade die ze opliepen en ook andere bewijsstukken verzamelen. “We gaan ook containers plaatsen waar mensen hun afval kwijt kunnen.”

Het verslag van de waterellende lees je hier. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over