Ervaringsdeskundige Kobe Lecompte vindt stopzetten antabus, dat helpt om alcohol af te zweren, een goede zaak

Kobe

Kobe Lecompte uit Landen, zelf lang verslaafd aan de fles, noemt het stopzetten van de productie van antabus, een medicijn dat alcoholisten moet helpen bij het stoppen met drinken, een goede zaak.

Farmabedrijf Sanofi haalde dinsdag 11 april het medicijn uit productie. Het medicijn zorgt ervoor dat alcoholverslaafden zich zeer slecht voelen wanneer ze toch alcohol consumeren.

“Als je het inneemt in combinatie met alcohol, lijkt het of je niet meer kan ademen. Je krijgt het koud en warm tegelijk. Het is een enorm beangstigend gevoel. Na een keer een dergelijke cocktail genomen te hebben, zal men twee keer nadenken om nog te drinken op antabus”, vertelt ervaringsdeskundige Kobe, die vroeger zelf een fles whisky en een halve bak tripel per dag dronk en nu verslaafden begeleidt bij het afkicken, hij schreef er zelfs een boek over. Het stopzetten van de productie van het medicijn noemt hij een goede zaak. 

“Ik raadde het medicijn zelden aan. Het klopt wat het farmabedrijf zegt, het bevat gevaarlijke en schadelijke producten en het is ongelofelijk slecht voor de lever. Daarnaast geloof ik wel sterk in een verhaal van een nuchter leven. Als men het verhaal van een nuchter leven echt wil naleven, dan heeft het hoofd het voor het zeggen, dan is een pilletje niet de oplossing. Dat de medicatie niet meer zal worden verdeeld is een vooruitgang. Het is de enige manier om mensen daadwerkelijk hun plan van een nuchter leven hard te kunnen maken.”  

Wie wil stoppen, moet het zelf echt willen

Kobe schrijft het product niet helemaal af. “Voor sommige mensen is het een goede ondersteuning in het begin van de nuchterheid. Bijvoorbeeld voor alleenstaanden die kiezen voor een nuchter leven, zij hebben geen rechtstreekse steun van gezinsleden die hen bijstaan tijdens moeilijke momenten, of voor mensen die heel hard in het hoofd hebben gestoken dat een herval eigen is aan hen. Hoe dan ook mag je het niet lang gebruiken. Langer dan drie weken is nutteloos en wel erg ongezond. In drie weken is een persoon in staat om een gewoonte te veranderen naar een andere. Na twee tot drie weken kan een lichaam stabiliseren op vlak van alcoholinname en is men lichamelijk en geestelijk een stuk sterker. Dat is dan ook de juiste tijd om antabus te stoppen. Wie af wil van alcohol moet het heel graag willen waarmaken. Die kracht is 1000 maal sterker dan een pilletje."

Voor diegenen die denken het product absoluut nodig te hebben, heeft Kobe een goede raad, nu de productie ervan wordt stilgelegd. “Die mensen geven we de raad om veel in gesprek te gaan over het nuchter willen blijven. Blijf gefocust op de nuchterheid, weet heel goed waarom je komaf wil maken met alcohol en besef goed wat er zou gebeuren als je blijft drinken.”

Mensen die willen afkicken kunnen terecht op www.delaatstedruppel.com