Eerbetoon aan George Parramore die te pletter viel in Hauthem

26 november 2022 | 15u52 | Gepost door christian.henn…
Bloemenneerlegging en groet aan het monument van Parramore

Sinds 1989 vindt aan het oorlogsmonument te Sint-Catharina Hauthem elk jaar, op de laatste zaterdag van november een herdenkingsplechtigheid plaats onder auspiciën van het Parramore Comité, de Confrérie der V geslachten van Hoegaarden, met de medewerking van het gemeentebestuur en in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade. Zo ook dit jaar verzamelden meer dan 50 mensen aan het monument op de Waversesteenweg, opgericht ter nagedachtenis en als eerbewijs aan Staff-Sergeant G.F. Parramore die op 1 december 1943 in het veld naast de gedenksteen sneuvelde. Met de Amerikaanse Air Attaché Colonel USAF Scott L. Adams en ook Paul Huts als opgemerkte aanwezigen.

Er waren heel wat patriottische verenigingen aanwezig met vaandel: de Patriottische Verbroedering van het Geheim Leger Tienen, NSB Binkom, NSB Kortenaken KUIAD Scherpenheuvel een inlichtingendienst, en een afvaardiging van het Rode Kruis.  Voorzitter Carine Puttevils sprak de aanwezigen toe, bloemen werden neergelegd en de Last Post, het Amerikaanse en het Belgisch volkslied weerklonken.

Lees verder onder de foto

Paul Huts op herdenking Parramore Hoegaarden
Paul Huts op de herdenking

Politieman Louis Huts

Sinds 2013 is Paul Huts steevast aanwezig op de herdenking, ook nu hij niet meer kan stappen: "Mijn vader Louis Huts, was politieagent in Hoegaarden en heeft nooit veel over de oorlog verteld. Wel dat hij dag en nacht, van oorlogsburgemeester Jules Celis moest blijven waken bij het lijk van George Parramore. Parramore stierf op 1 december 1943 en  's nachts heeft de Witte Brigade, zijn lijk dat op stro lag opgegraven en in een fatsoenlijke kist gelegd", aldus Paul Huts. Politieman Louis Huts heeft trouwens in 1945, toen de oorlog al gedaan was, een weggevluchte Duitser uit het bosje Loriers gehaald.

Lees verder onder de foto

Toespraak Parramore Hoegaarden
Voorzitter Carine Puttevils spreekt de aanwezigen toe

Geschiedenis van de val

George Fisher Parramore werd op 9 november 1921 geboren in Cheriton – Virginia.  Na zijn opleiding vloog hij naar Engeland.  Op woensdag 1 december 1943 maakte hij deel uit van een gevaarlijke opdracht boven het Ruhrgebied in Duitsland. De B-24 Liberator, het vliegtuig waarin hij vloog, werd bij de terugtocht, tussen de Duitse grens en onze regio, aangevallen en getroffen door Messerschmits 110, waarbij verschillende bemanningsleden, waaronder Parramore, gewond werden. Hij hielp verschillende bemanningsleden het toestel verlaten, maar toen hij zelf sprong, kwam hij op de stabilisator van het staartstuk terecht, waardoor zijn valscherm niet helemaal open ging. Hij stortte te pletter op het Wijnhofveld in Sint-Catharina Hauthem. De bommenwerper stortte neer tussen Opvelp en Bevekom.

Wat er achteraf gebeurd is, is onduidelijk: heiligschennis op het lijk door collaborateurs, en dreiging door het verzet om de oorlogsburgemeester in een mesthoop te begraven. Alleszins, na lang aarzelen gaf oorlogsburgemeester Jules Celis de toestemming het lijk in een kist te leggen. Pas in 1987 werden de opzoekingen gestart rond deze gevallen held.

Lees meer over