Maria in de voetsporen van haar grootvader de eerste 100-jarige Hoegaardier ooit

Maria met haar familie

In WZC Vondelhof in Roosbeek werd de 100-jarige Maria Vanmol gevierd. Maria verblijft sinds augustus 2017 in het rustoord in Roosbeek, maar ze is afkomstig van Hoegaarden. “Blijven ademen, is het geheim om oud te worden”, zo vertrouwde Maria ons toe, maar blijkbaar zijn goede genen ook belangrijk.

Maria Vanmol is immers de kleindochter van de eerste honderdjarige ooit in Hoegaarden, Hubert Bessemans, plaatselijk beter gekend als Bare Bèssem. Hij werd in 1964 gevierd met een grote stoet, want toen was 100 jaar worden nog een zeldzaamheid. Welnu, zijn petekind Maria heeft het hem nagedaan.

Lees verder onder de foto

Viering grootvader Bare Bèssem
De viering van haar grootvader Bare Bèssem

Huisvrouw

Maria werd geboren op 5 november 1922 en groeide op in de Kloosterstraat in Hoegaarden. In december 1944, in volle oorlog,  trouwde ze met Maurice Vanex en ging toen aan de Vroentestraat wonen. Het echtpaar kreeg twee kinderen, twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Bij de kleinkinderen voormalig schepen Tom Groeseneken.

“Mijn man werkte aan de spoorweg. Ikzelf ben altijd huisvrouw geweest, maar ik kon goed koken en bakken. Dansen deed ik ook heel graag en ik was lid van de KLV”, aldus Maria. Sinds ze in het Vondelhof woont doet ze regelmatig mee aan activiteiten en heeft in Roosbeek nieuwe vrienden ontmoet.

Begin dit jaar werden in het rustoord in Roosbeek nog zes 100-jarigen gevierd, waaronder  Maria

Lees meer over