Componist Jef Neve laat zich inspireren door foto’s van Eddy Verloes en gedichten van Geert Jan Beeckman

24 maart 2022 | 10u16 | Gepost door christian.henn…
Jef Neve en Eddy Verloes

Componist-pianist en wereldster Jef Neve gaat in zee met Belgisch fotograaf Eddy Verloes uit Boutersem en dichter Geert Jan Beeckman: een sprookje voor zowel fotograaf als dichter.  Eddy Verloes is nog maar pas op tournee vertrokken naar de culturele centra in Vlaanderen met zijn vorige project “Buiten zinnen/Losing Our Minds” of er dient zich al een nieuw en uitzonderlijk mooi project aan. 

Op dit ogenblik heeft Verloes nog tot eind maart een solo tentoonstelling in de Space Place Gallery of Contemporary Art in Nizhny Tagil in Rusland, waar de Russische TV onlangs een reportage maakte over zijn intussen wereldwijd bekende fotoreeks over chassidische Joden.  Ook Jef Neve is nog maar pas terug van een tournee door Canada. 

Toevallige ontmoeting

Dat het toeval al een ongelooflijke rol heeft gespeeld in de projecten van fotograaf Verloes manifesteert zich ook  met dit nieuwe project. “Geert Jan Beeckman heeft mijn foto’s via Facebook toevallig ontdekt en was onder de indruk van mijn reeks ‘Losing Our Minds’ . Hij verdiepte zich in mijn foto’s, koos er zelf enkele uit en schreef er gedichten bij. Ik werd onmiddellijk geraakt door zijn speciale stijl en de gelaagdheid van zijn poëzie en laat dat net ook eigenschappen zijn van mijn foto’s”, zegt Verloes. “Hij maakte enkele pakkende gedichten bij mijn foto’s en ik was onmiddellijk verkocht. Een samenwerking lag voor het rapen. Al snel koos Geert Jan een 30-tal foto’s die allemaal dezelfde sfeer uitademden. Het boek is zo goed als klaar: 30 gedichten bij 30 foto’s.”

Kunstboek met cd

Enkele maanden geleden had Verloes contact met Jef Neve na een optreden waarbij hij hem het foto- en gedichtenboek met cd  “Buiten zinnen/Losing Our Minds” aanbood. “Jef was danig onder de indruk waarop ik hem een mogelijk nieuw project voorstelde met Geert Jan Beeckman en mezelf. En of hij dat zag zitten? Voor schoonheid en puurheid wil ik altijd een speciale  uitdaging aangaan”, antwoordde hij.  “Voor zover ik via zijn manager heb vernomen, is dit de eerste keer dat Jef Neve een nieuwe  compositie zal maken waarbij hij zich laat inspireren op foto’s en gedichten. Een uniek project dus. En dit met de steun van Sabam for Culture.”

Eindejaar

De uitgave van het kunstboek met de foto’s van Verloes, de gedichten van Geert Jan Beeckman en de cd van Jef Neve is voor begin december 2022. “Dit wordt nu al het hebbedingetje voor het eindejaar”, lacht Verloes.

Zowel Geert Jan Beeckman , voormalig winnaar van de Herman de Coninkprijs,  als fotograaf Eddy Verloes kunnen het nog steeds maar moeilijk geloven. Wetende dat wereldster Jef Neve op alle continenten en met bijna al de grote muzikanten der aarde  heeft gespeeld, lijkt  dit nieuwe project voor Verloes  minstens even surreëel als de toevallige ontmoeting die hij twee jaar geleden aan de Belgische kust had met de chassidische Joden  en met de talloze awards die hij met zijn fotoreeks binnenhaalde

Lees meer over