Diest opent vernieuwde Winkelwandelstraat met uitgebreide voetgangerszone

Winkelwandelstraat Diest geopend
De Stad Diest heeft op 19 september 2021, op autovrije zondag, officieel haar vernieuwde uitgebreide voetgangerszone geopend met een groot feest in en rond de Winkelwandelstraat. Na 15 maanden van intensieve infrastructuurwerken is de riolering gemoderniseerd, kregen de straten een nieuw wegdek en werden ze ingekleed met meer groen en gezellige zitbanken. De winkelwandelstraat en haar omgeving zijn nu een nog mooiere plaats om te winkelen, wandelen én wonen.

De winkelwandelstraat is klaar, een hele karwei. Maar alle werken werden dan ook allemaal tegelijk aangepakt.

Gefaseerde aanpak werken

De bestaande riolering in de Winkelwandelstraat was in slechte staat en dringend aan vervanging toe. Het project werd opgesplitst in twee fasen om de hinder voor bewoners en handelaars zoveel mogelijk te beperken. Om de winkels tijdens de werken maximaal bereikbaar te houden werd telkens de helft van de straat opgebroken en zorgde minder hinder steenslag voor een tijdelijke doorgang.

Op 13 mei 2020 startte de eerste fase in de zone Cabaretstraat, Schotelstraat, Scholenstraat en Halleplein. Eerst werd de wegenis opgebroken, daarna werden er nieuwe nutsleidingen aangelegd en plaats gemaakt voor de gescheiden riolering. De werken in de eerste fase werden in april 2021 afgerond.

De tweede fase startte eind augustus 2020 en bestond uit de zone Ketelstraat, Felix Moonsstraat, Guido Gezellestraat (deel), Hallestraat, Suikerpotstraat en Koestraat (deel). Ook hier kregen de straten na het vernieuwen van het wegdek en de nutsleidingen een gescheiden rioleringsstelsel voor afval- en regenwater.

“Door de rioleringswerken te combineren met wegeniswerken en het vernieuwen van de nutsleidingen werd alles in één keer aangepakt en blijft de winkelwandelstraat vanaf nu jarenlang gespaard van werken. Het geduld van de bewoners en handelaars werd beloond met een prachtig eindresultaat”, vertelt Bart Stals, schepen van Openbare werken, trots.

Officiële opening vernieuwde winkelwandelstraat

Ondanks de werken en de coronacrisis bleven de handelaars moedig doorwerken. Meer nog… er openden zelfs enkele nieuwe zaken de deuren, waaronder heel wat horeca. Dit maakt dat er ondertussen al 11 terraszones zijn waar het heerlijk vertoeven is. Een feestelijke opening van de winkelwandelstraat mocht dan ook niet ontbreken.

"De toegankelijkheid voor rolstoelen en kinderwagens en het groen karakter van de nieuwe Winkelwandelstraat maakt winkelen in Diest nog leuker. Dat willen we ook doortrekken naar het hele winkelgebied," vertelt schepen van Toegankelijkheid en  Lokale economie Maurits Vande Reyde, enthousiast. 

De autovrije zondag was een ideale gelegenheid voor de handelaars om hun deuren te openen en mooie extraatjes te schenken. Zo kon je deelnemen aan een actie en Diestse Cadoosjes winnen. De straten werden dan weer opgevrolijkt met straatanimatie en muziek uit de bakfiets van Radio Ga-Ga. Bovendien opende de feestzaal Lakenhalle voor het knotsgekke Slag van de Molen. Voor ieder wat wils in de Diestse binnenstad.

Voetgangerszone uitgebreid

Om wandelen in het centrum van Diest nog aangenamer te maken werd samen met het vernieuwen van de winkelwandelstraat de voetgangerszone uitgebreid. Sinds zondag 19 september behoren voortaan de Cabaretstraat, de Felix Moonstraat, de Guido Gezellestraat vanaf huisnummer 15 richting de Grote Markt, de Hallestraat, de Ketelstraat, de Scholenstraat, de Schotelstraat en de Suikerpotstraat tot de voetgangerszone.

Enkel voetgangers zijn toegelaten in deze straten, fietsen of steppen mag je dus niet. Dit maakt het natuurlijk extra gezellig voor de vele terrasjes. Om leveranciers de mogelijkheid te geven de handelaars te bereiken is laden en lossen toegestaan tussen 7 en 11 uur, en tussen 18 en 20 uur. Bewoners met een garage in de voetgangerszone of een mindervalidekaart kunnen de zone inrijden. Ze moeten hiervoor wel een doorgangsbewijs aanvragen bij de dienst Openbaar Domein”, legt burgemeester Christophe De Graef uit.

Lees meer over