Weldra ontluiken overal zonnebloemen in Zoutleeuw

zonnebloemen
Verbaas je je er niet over wanneer je over korte tijd langs Zoutleeuwse wegen overal zonnebloemen ziet prijken. Het landschap lijkt zo een beetje de Provence.

Op 15 en 16 mei planten heel wat Leeuwenaars en asielzoekers van het lokale opvangcentrum zonnebloemen uit op wel twintig locaties in Zoutleeuw. Troostplekken, fietskruispunten en bermen worden zo in de bloemetjes gezet. Hiermee zetten de Leeuwenaars hun band met het Nederlandse Zundert, geboorteplaats van schilder Vincent Van Gogh in de verf. Zundert is de zusterstad van Zoutleeuw.

De plantjes werden voorgezaaid door enkele asielzoekers van het opvangcentrum, in een lokaal tuincentrum dat hiervoor een serre ter beschikking stelde. De plantactie wordt coronaproof georganiseerd: elk groepje trekt er namelijk zelfstandig op uit om een van de plantlocaties onder handen te nemen. Ook enkele scholen, jeugdverenigingen en andere lokale bewegingen steken mee de handen uit de mouwen.

Project “Zonneleeuw” is een initiatief van Fedasil Zoutleeuw in samenwerking met de stad. De zonnebloemen worden uitgeplant langs het fietsroutenetwerk, waardoor fietsers en wandelaars in de zomermaanden hopelijk volop zullen kunnen genieten van de zonnige bloemenpracht. Aan de fietsroute wordt in de nazomer bovendien een artistiek tintje gegeven dankzij de medewerking van Leeuwse stadsdichters en studenten van Academie Haspengouw: zij zullen de bloemenlocaties voorzien van eigen kunstwerken en gedichten. Plannen zijn in de maak om deze bloemen- en kunstroute jaarlijks opnieuw te organiseren.

Lees meer over