Facebookers uit Tienen willen oorlogsmysterie uit 1944 ontrafelen

7 februari 2021 | 18u09 | Gepost door rik.poulman@te…
wiel jachtvliegtuig
Op de facebookpagina “Oude foto’s van Tienen” wordt geprobeerd de oorzaak van een ontploffing boven Wulmersum op 13 september 1944 te achterhalen.

“Op die dag was er een zware ontploffing in de lucht boven Wulmersum”, schrijft André Bruyninckx die het mysterie wil opgelost zien. “Er was heel veel schade op de grond .Men veronderstelt dat een vliegtuig in de lucht ontploft was, maar nooit is er een spoor van een bemanning geweest.”

In Het Broek in Wulmersum werden brokstukken gevonden die een aanwijzen geven dat het om een Duits jachtvliegtuig type JU87/88 gaat. Een inwoner uit Hakendover heeft enkele onderdelen in zijn bezit, onder andere een staartwiel.

Victor Respen schrijft dat in zijn boek over Hakendover. Ook voormalig stadsarchivaris wijlen Jan Wauters meldt dit in zijn notities over WO2 in Tienen.

“Er is geen bewijs voor wat Amerikaanse soldaten, die hier toen vlak na de bevrijding toekwamen, beweerden dat het om een JU87/88 Mistel zou gaan”, aldus Bruyninck, die een foto van het staartwiel in zijn bezit heeft. “Dat is een experimentele combinatie van een met bommen volgestopte Junkers, bevestigd onder een Messerschmitt die op een doel kon gelost worden. In dit geval kon het de vliegbasis van Goetsenhoven zijn.”

Lees meer over