Eindelijk concrete plannen voor station Tienen

4 februari 2021 | 06u08 | Gepost door rik.poulman@te…
Station Tienen
De renovatie van de Tiense stationsomgeving, die al enkele jaren aan de gang is, komt eindelijk in een stroomversnelling. Jammer dat de restauratie van het iconisch gebouw zelf zo lang op zich laat wachten.

Bouwfirma Cordeel diende een vergunningsaanvraag in voor de site van de Oude Post. Hier komt onder andere een overdekte fietsenstalling voor 800 fietsen die uitgebreid kan worden tot 1.300 tweewielers. De uitvoering hiervan is voorzien voor dit jaar en 2022.

Daarnaast heeft de NMBS bij het departement Omgeving van het Vlaams gewest een vergunningsaanvraag ingediend voor een nieuwe onderdoorgang, overkappingen en een fietsenstalling. Die werken zijn gepland in de jaren 2022 tot 2024. Daarover loopt momenteel een openbaar onderzoek dat eindigt op 13 februari. Voor het stationsgebouw zelf is het wachten tot 2023 vooraleer de restauratie wordt aangevat.

Weinig treinreizigers zijn er zich van bewust dat het treinstation van Tienen het oudste is van het Europese vasteland. Bij de ingebruikname van het baanvak Leuven-Tienen in september 1837 beschikten reizigers alleen over een houten barak die dienst deed als ontvangstruimte. De bouw van het huidige station werd aangevat in 1840. Volgens de inventaris Onroerend Erfgoed Vlaanderen zijn er geen plannen van het gebouw bewaard, maar moet het station er uitzien als de inmiddels verdwenen stations van Leuven en Mechelen. Het voormalige postgebouw dateert van rond 1891.

De stad gaat in de Viaductstraat een fietsstraat aanleggen, zodat fietsers het station vlot en veilig kunnen bereiken. De nutsmaatschappijen zijn inmiddels gestart met voorbereidende werken. De eigenlijke uitvoering ervan is voorzien in 2021 en 2022.

Lees meer over