Boulistenclub Tienen botst op veel te sterke tegenstanders tijdens WK

boulisten

Van 11 tot 16 oktober vindt in de Italiaanse stad Alassio (Bloemenriviera) het wereldkampioenschap Jeu de boules (bollenspel) plaats. Drie leden van de Boulistenclub Tienen, Jonathan Tritsmans, Steven Baveghems en Marc Moers vormen de Belgische delegatie. Voor voorzitter Gabriël Clabots de zoveelste pluim op zijn hoed. Het bollenspel draait in Tienen al decennialang op hoog niveau. Helaas is het Belgisch/Tiens trio er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de 8ste finale

Net voor de start van het kampioenschap mocht een trotse voorzitter de sportieve resultaten van Boulistenclub Tienen in eigen land nog verklaren, want hier staan ze wel degelijk aan de top.

“Dat is waarschijnlijk door onze unieke positie. Veel clubs in andere gemeenten waren vaak verbonden aan cafés en dikwijls ontstonden daardoor ruzies over geld. Wij hebben hier in Tienen een grote club met veel leden en toch draait alles op wieltjes. Wij hebben hier de ruimte en er heerst een familiale sfeer. Dat draagt bij goeie prestaties.”

Hoe verloopt zo’n wereldkampioenschap?

“De acht landen die zich eerst klasseerden bij het vorige kampioenschap zijn reekshoofden. De andere landen komen bij loting terecht in poules van 4 of 5 landen. De eerste twee van iedere reeks gaan door naar de 8ste finale. Vanaf dan gaat het verder zoals in andere sporten. Wie verliest, is uitgeschakeld.”

Heeft Boulistenclub Tienen in het verleden gescoord op internationale wedstrijden?

“Clubleden maakten in het verleden vaak deel uit van de nationale selectie voor wereld- en Europese kampioenschappen. In 1980 richtten wij het Europees kampioenschap voor kadetten in. Een jonge generatie heeft zich toen aangeboden die elk jaar deel nam aan heel wat internationale wedstrijden en ook zij, onder meer de gebroeders Geert en Francis Vanlangenhove en Georges Leroi vormden mee de basis van de nationale ploeg. Een van onze mannen kroonde zich tot vicewereldkampioen. 12 spelers van de club vestigden op 19 en 20 juni 1993 een wereldrecord, gehomologeerd door de internationale Boulistenfederatie.

Lees verder onder de foto
boulisten2

Er wordt wel eens beweerd dat petanque een spel is voor oudere mannen en soms ook van dames?

“Laten wij mekaar goed begrijpen en geen twee dingen door mekaar haspelen. Petanque is een heel andere sport. Er zijn uiteraard overeenkomsten zoals het kleine balletje dat als doel wordt gebruikt, maar wij boulisten spelen op veel grotere terreinen, gebruiken grotere en zwaardere bollen en de spelers mogen zich ook meer bewegen dan bij het eenvoudige petanquespel. Het bollenspel is een sportieve discipline van hoog niveau. Het vereist van de speler permanente aandacht, een goed geheugen en concentratie, en is verbonden aan technische en fysische kwaliteit. Van competitiespelers wordt een grondige lichamelijke gevraagd en inzicht in de spelstrategie.”

Welk geheim schuilt er bij de club om telkens zo goed te presteren?

“Wij zijn een van de oudste clubs van het land. De basis werd kort na de oorlog gelegd. De club werd in augustus 1959 opgericht en kreeg meteen een vzw-structuur. Jarenlang hadden wij ons clublokaal aan de oude stadsfeestzaal. Daar moesten wij wijken voor de bouw van de Arena-site, een project dat maar gedeeltelijk werd gerealiseerd. Het toenmalige clubbestuur heeft zich stevig verweerd en een nieuw, degelijk lokaal bedongen bij het stadsbestuur. Als we van een geheim mogen spreken is het de samenhorigheid van het bestuur die afstraalt op de leden, met puike sportieve resultaten tot gevolg. Overigens is ook de verstandhouding met het stadsbestuur helemaal ok.”

Meer weten? Mail naar boulistenclubtienen@gmail.com.

Lees meer over