Nu nieuwe secundaire school De MET even dicht moet door een coronabesmetting zijn de meningen over de oorzaak verdeeld

De MET
Burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken (Open Vld) en Thomas Janssens, de coördinator van de nieuwe secundaire school De MET in de gemeente zijn het niet echt eens nu er een coronabesmetting opdook in de school en die een week de schoolpoorten moet sluiten. Volgens Beeken zijn velen gekant tegen een vaccinatie, volgens Janssens is dat niet de taak van de school. “Wij geven les.”

Het schooljaar is nog maar net begonnen of de eerste coronabesmettingen duiken al op. De 41 leerlingen van de nieuwe secundaire school De MET in Tielt-Winge zitten sinds vrijdag 3 september  thuis in quarantaine na een bevestigde coronabesmetting op donderdag 2 september, volgende week blijft de school ook dicht

Aangezien leerhub De MET niet werkt met vaste klasgroepen en plaatsen zoals elders, de contacten van de leerlingen lopen er door elkaar en ze worden er opgedeeld in allerlei groepen, beslisten de verantwoordelijken om de school te sluiten en worden de lessen ook volgende week online gegeven. Er wordt ook een alternatieve planning uitgewerkt. “Dat is niet evident want onze leermethode verschilt best wel van traditionele scholen maar we gaan daar wel in slagen”, zegt coördinator Thomas Janssens van De MET.

Weinigen werden gevaccineerd, de coördinator denkt er anders over

De verantwoordelijken brachten meteen het gemeentebestuur op de hoogte. “Donderdag 2 september werd er een besmetting vastgesteld bij een leerling. We hebben meteen de Eerstelijnszone op de hoogte gebracht en iedereen zal getest worden. De ouders zijn uitgenodigd om de kinderen te laten testen in het normaal testcentrum, we hebben hiervoor extra testcapaciteit ingezet. We hebben de school ook aangeboden om volgende week met zijn allen langs te komen in het vaccinatiecentrum in Aarschot waar er een open vaccinatiedag georganiseerd wordt en iedereen zich, zonder afspraak, kan laten vaccineren met het Johnson&Johnson vaccin waar je maar één dosis van nodig hebt. Ik stel vast dat er in de school velen niet bereid zijn om zich te laten vaccineren. De mensen die dat wel deden zijn het slachtoffer van zij die dit weigeren”, zegt Beeken.

De MET verantwoordelijke Thomas ziet dat anders. “Gezondheid is niet onze job, wij geven les. Wij staan zeker niet weigerachtig tegenover vaccinaties maar we willen ons hierover neutraal opstellen, dat is namelijk onze rol in deze. We hebben het hier over leerlingen van het eerste middelbaar, aangezien we pas zijn opgestart is dat de enige graad die we voorlopig aanbieden, sommigen werden recent gevaccineerd en anderen kregen zelfs de kans nog niet, velen zijn ook nog jonger dan 12 jaar. We gaan met de school alvast geen uitstap organiseren naar het vaccinatiecentrum want ook dat is niet onze rol, iedereen moet dat voor zichzelf beslissen. Vrijdag stond er wel een andere uitstap op het programma maar die valt met deze dus in het water. Het is jammer en we hebben pech, de eerste twee dagen zag ik alleen maar enthousiaste leerlingen en coaches. Net als in andere scholen hanteren ook wij de nodige veiligheidsmaatregelen maar ook dat is duidelijk geen garantie. Hoe dan ook weet ik zeker dat we er volgende week een boeiend online gebeuren van zullen maken.”

Dat het er de eerste twee dagen van het schooljaar enthousiast aan toeging bewijst ook ons verslag daarvan dat u via deze link kan lezen. 

 

Lees meer over