N-VA wil zomerschool, meerderheid niet: "We hebben hiervoor geen leraars"

Tielt-Winge
De N-VA in Tielt-Winge vindt het onaanvaardbaar dat schepen van Onderwijs Germaine Willems (Open Vld) niet wilde ingaan op de projectoproep voor lokale besturen om zomerscholen te organiseren. “Dit bleek tijdens een bespreking in de gemeenteraad in juni. Het is onaanvaardbaar dat de schepen voor het tweede jaar op rij kwetsbare kinderen in de steek laat”, zegt N-VA fractievoorzitter Tom Werner maar Willems ziet dat helemaal anders.

Afgelopen zomer namen meer dan 7.500 leerlingen in Vlaanderen deel aan een zomerschool. “Zomerscholen werden vorig jaar op grotere schaal georganiseerd in Vlaanderen als reactie op de sluiting van de scholen vanwege de coronacrisis. Door deze sluiting liepen heel wat kinderen leerachterstand op. De Vlaamse overheid sloeg daarop de handen ineen met scholen en lokale besturen. Omwille van het succes krijgen gemeenten opnieuw de gelegenheid om zomerscholen te  organiseren met de steun van Vlaanderen, zo kunnen in juli en augustus meer dan 11.000 leerlingen naar 180 zomerscholen in 98 gemeenten. De Vlaams regering maakte hiervoor 10 miljoen euro vrij. Gemiste lessen kunnen niet vervangen worden, maar een zomerschool kan een ondersteunend educatief aanbod zijn zodat kinderen zich op een leuke manier kunnen voorbereiden op volgend schooljaar. Het gaat vaak om leerlingen met leerachterstand, kansarme leerlingen en anderstalige kinderen, net de groepen die het hardst geraakt waren door de sluiting van de scholen. Een zomerschool kan het verschil maken voor de meest kwetsbare kinderen”, reageert Werner.

Leerlingen verdienen beter 

Volgens hem beloofde de schepen op de gemeenteraad in juni om de zaak te bekijken. “Tot op heden heeft zij geen beslissing genomen. De tijd dringt aangezien 14 juli de uiterste datum is voor de aanvraag. N-VA roept de liberale schepen op om haar verantwoordelijkheid op te nemen en in te zetten op het organiseren van een zomerschool in samenwerking met de scholen, de leerkrachten en alle betrokkenen. Het is onbegrijpelijk dat de schepen van Onderwijs blijft weigeren om kwetsbare kinderen in onze gemeente te helpen. Onze leerlingen verdienen beter”, besluit Werner.

Platte oppositiepraat

Schepen Willems en burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) zien dat helemaal anders. “Dit slaat op weinig of niets, dit is gewoon platte oppositiepraat”, zegt de burgemeester, de schepen legt uit waarom dit niet volledig strookt met de werkelijkheid. “In onze gemeente hebben wij geen gemeentelijke scholen en dus ook niemand die we tot iets kunnen dwingen. Uit een rondvraag bleek dat leerkrachten van de andere netten hier geen zin in hadden en dan stopt het verhaal want dan kan je geen kant meer uit, let op ik heb begrip voor hun beslissing hoor maar hoe moet je dan een zomerschool organiseren”, zegt Willems.

Volgens Beeken wijst de reactie van de oppositie erop dat die het dossier niet kent. “Wij organiseren geen gemeentelijk onderwijs en dan lukt dat niet, dat zouden ze toch ook moeten weten. Anderzijds doen wij als gemeente wel veel. We hebben een groot zomeraanbod en dat telt toch ook voor iets.”

 

Lees meer over