Zorgparkeren is een succes, als het moet komen er meer parkeerplaatsen

Zorgparkeren is succes in de Scherpenheuvel-Zichem
Het zorgparkeren in Scherpenheuvel-Zichem is al goed ingeburgerd, zo zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). “Voor onze zorgverleners is tijd van zeer groot belang en snel een parkeerplek vinden is dan ook een absolute must.”

De burgemeester gaf tekst en uitleg na een interpellatie hierover op de gemeenteraad van donderdag 23 april. Het systeem ging intussen een jaar geleden van start waarbij zorgverleners makkelijker een parkeerplaats vinden dankzij een systeem waarbij inwoners hun oprit of garage ter beschikking kunnen stellen als zorgparking en dat vinden velen blijkbaar een goede zaak. Op die manier parkeren ze makkelijker en kunnen ze sneller interveniëren.”Momenteel maken 21 bewoners gebruik van een zorgparking waarvan 15 in het centrum van Scherpenheuvel, 4 in Schoonderbuken, 1 in Zichem en 1 in Keiberg. “De bestuursmeerderheid had dit topic ook al opgenomen in haar beleidsverklaring voor de thlopende legislatuur”, zegt Claes.

De deelnemende zorgverleners krijgen een speciale zorgparkeerkaart met contactgegevens om achter de voorruit van hun auto te plaatsen. Op die manier kunnen bewoners hen contacteren indien nodig. “Tot op heden maken 45 zorgverstrekkers gebruik van de speciale parkeerkaart. Het gaat om huisartsen, thuisverpleegkundigen en verzorgenden. Van die groep van 45 zijn er 24 die hun woonplaats hebben in Scherpenheuvel-Zichem, 21 wonen in één van de aangrenzende gemeenten.”

Bewoners en zorgverleners kunnen zich inschrijven bij de stedelijke verkeersdienst, die het geheel coördineert en opvolgt. “Dit kan via een aanvraagformulier dat online of via papieren versie kan ingevuld worden.  Het systeem wordt gepromoot via de stedelijke website en magaSZine, het tweemaandelijks informatieblad van de stad. Bij elke aanvraag voor een zorgparkeerkaart worden flyers meegestuurd die kunnen uitgedeeld worden. Ook de verzorgenden van de OCMW-thuisdienst krijgen een voorraad mee samen met aanvraagformulieren voor stickers.”

Extra parkeerplaats

Daarnaast voorziet de stad in het centrum van Scherpenheuvel nog 4 parkeerplaatsen op openbaar domein voor de ingeschreven zorgverleners. “Die zijn beschikbaar op de Zuidervest, tegenover de post, ter hoogte van Elenstraat 20, Koophandelstraat 19 en Valleistraat 35.  De zorgparkeerplaats op de Zuidervest werd al definitief ingericht en de drie anderen werden voorlopig aangeduid tijdens de eerste coronagolf. Het schepencollege nam onlangs de beslissing om ook deze definitief in te richten. De borden zijn al besteld en worden binnenkort geplaatst”, weet de burgervader.

Recent was er enige kritiek dat de zorgparkeerplaats op de Zuidervest ten onrechte gebruikt wordt door mensen die het niet nauw nemen met de verkeersregels maar, zo zegt Claes, dat heeft niets te maken met de ligging van deze zorgparkeerplaats en alles met het gedrag van foutparkeerders. “Naast deze plaats zijn er de drie andere voorbehouden zorgparkeerplaatsen én zijn er, op de parking naast het stadhuis ,ook een aantal parkeerplaatsen met een beperkte parkeertijd van 30 minuten waar dus een vlot verloop van het parkeren mogelijk is. Het klopt dat de voorbehouden plaats op de Zuidervest niet bruikbaar is tijdens de markt, maar op dat ogenblik zijn de drie andere voorbehouden zorgparkeerplaatsen wél degelijk bereikbaar.”

Indien nodig zal de stad de mogelijkheid onderzoek om extra parkeerplaatsen in te richten maar voorlopig is dit niet aan de orde.

Lees meer over