Ook in het Hageland en het Leuvense zijn buurtinformatienetwerken meer dan gewenst, zo vindt Allessia Claes

Regenboogzebrapad met Allessia Claes Scherpenheuvel-Zichem
Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes (N-VA) uit Scherpenheuvel-Zichem wil graag dat de 19 gemeenten in het arrondissement Leuven die nog geen buurtinformatienetwerk hebben dat alsnog doen. In de provincie Vlaams-Brabant zijn er in totaal al 94 buurtinformatienetwerken (BIN), waarvan 39 BIN’s in het arrondissement Leuven.

 “We zien dat er nog mogelijkheden zijn in het arrondissement. Veiligheid is niet enkel een zaak van de politie maar we hebben ook de burger nodig. Die samenwerking kunnen we nog versterken.”, zegt ze.

Een buurinformatienetwerk is geen burgerwacht maar een samenwerkingsverband tussen burgers en lokale politie om de veiligheid te verhogen. “Burgers melden aan de lokale politie informatie over bepaalde verdachte personen of handelingen die werden vastgesteld in de buurt waar de aangesloten burgers wonen. De politie evalueert die inlichtingen en brengt zo nodig de BIN-leden hiervan op de hoogte. Het kan ook een ruimer doel hebben zoals het inzetten op een propere wijk”, vult Claes aan.

Nog negentien zonder één netwerk

In het arrondissement Leuven zijn voorlopig de gemeenten Kortenberg en Keerbergen koplopers met elk 8 actieve BIN’s,  Oud-Heverlee heeft er 5 en Bierbeek 4. In Diest zijn er vandaag de dag drie en in Boortmeerbeek en Bertem 2.  Minder goede leerlingen, met slechts één buurtinformatienetwerk, zijn Leuven, Boutersem en Lubbeek. “De negentien andere gemeentes in het arrondissement Leuven hebben geen buurtinformatienetwerk opgericht en dat is jammer.”

Ook voor zelfstandigen

Naast de gewone buurtinformatienetwerken bestaan er ook dergelijke initiatieven voor zelfstandige ondernemers (BIN-Z). “Het doel is om het algemene veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en het belang van preventie te verspreiden onder de handelaars in de winkelstraten. In tegenstelling tot het arrondissement Halle-Vilvoorde, waar er al 10 dergelijke initiatieven bestaan, zijn er in de Leuvense regio voorlopig geen. Een buurtinformatienetwerk is een goed middel om de burgers en handelaars te betrekken bij het lokaal veiligheidsbeleid en het brengt buren samen. Ze bieden de lokale politie extra ogen en oren om verdachte situatie te melden. Omdat deze netwerken vaak goede resultaten boeken en leiden tot een daling in het aantal inbraken, roep ik de lokale besturen op om in te zetten op deze buurtinformatienetwerken”, besluit het parlementslid.

Lees meer over