Alle waterellende in het Hageland nog niet van de baan

Scherpenheuvel-Zichem
Na de zware regens donderdag 15 juli is de waterellende in het Hageland nog altijd niet volledig voorbij. In Diest en Scherpenheuvel-Zichem houden ze nauwlettend het peil van de rivieren in de gaten.

Scherpenheuvel-Zichem

In Scherpenheuvel-Zichem kwam de stedelijke crisiscel, op initiatief van burgemeester Manu Claes (CD&V), zondag om 11 uur weer samen. “De waterstanden blijven hoog en er wordt nog een lichte stijging verwacht door het water dat van de Gete wordt afgevoerd. We houden de evolutie constant in de gaten en sturen bij wanneer nodig”, zegt Claes.

De jaagpaden langs de Demer, tussen Testelt en Zichem, blijven in beide richtingen afgesloten voor iedereen. “Hoewel het water heel hoog staat aan de brug in Testelt, blijft verkeer hier voorlopig mogelijk.”

Zaterdag werd al besloten om een tuimeldijk te maken aan de Watermolen in Zichem en die ingreep lijkt zijn vruchten af te werpen. “Het water van de Demer kan zo gecontroleerd overlopen in de Kloosterbeemden, een gebied met een zeer grote bergingscapaciteit. Dit helpt om de druk op de Demer te verlichten. Er wordt permanent toezicht gehouden door de aannemer (met kraan), zodat onmiddellijk kan ingegrepen worden indien dat nodig is.”

Aan de Hemmekes werden gisteren al zandzakjes geplaatst om de dijk te verhogen. “De situatie is hier op dit moment onder controle. Er is nog een paar centimeter marge voor het water de zandzakjes bereikt. Enkele tuinen in de Ernest Claesstraat hebben wateroverlast, op dit moment bereikt het water de huizen niet.”

Daarentegen komt in een aantal straten in Zichem het kwelwater hoog. “Vorige nacht ontving de brandweer ook een oproep over een kelder die water maakte, maar ondertussen is dit onder controle.”

Inwoners die zandzakjes nodig hebben, kunnen contact opnemen met het stadsmagazijn op het nummer 013/67.95.60. “Brandweer of politie komt dan ter plaatse om te beoordelen of en hoeveel zandzakjes er nodig zijn. Zo kunnen we de beschikbare voorraad zandzakjes optimaal inzetten om die huizen te beschermen die het effectief nodig hebben. Alle betrokken diensten volgen de situatie op de voet”, besluit Claes.

Diest

Burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) houdt de inwoners ook op de hoogte van de stand van zaken via zijn sociale media. “De Geneppestraat in Zelem wordt afgesloten voor alle doorgaand verkeer. We sluiten de Zelemseweg af vanaf de Postbaan, omrijden kan via Postbaan - Hezestraat richting Meldert om zo naar Zelem te gaan”, schreef hij op zijn Facebookpagina net geen uur geleden.

Bewoners kunnen voorlopig nog door tot aan de Vosselaan in Schaffen/Hees maar net na de Vosselaan wordt de weg afgesloten.

Volgens de post van de burgemeester geraakt het Webbekomsbroek ook goed gevuld. “Ook de Leigracht en Leugenbeek in Webbekom (-dorp) komen hoger te staan, maar worden steeds opgevolgd door onze Brandweerpost Diest. Begijnenbeek en Demer worden nog steeds actief opgevolgd.”

Intussen worden op Schoonaarde in Schaffen, vanaf de knipperlichten richting station Diest, het slijk en de kiezel geruimd op de parkeervakken en het fietspad.

Lees meer over