Bekkevoort en Tielt-Winge onderzoeken fusie-alternatieven: "Nog altijd fan van fusie Hagelandse gemeenten""

Burgemeesters Tielt-Winge en Bekkevoort krijgen groen licht om fusie-alternatieven te onderzoeken

De gemeente Bekkevoort onderzoekt of een eventuele fusie met Diest of Scherpenheuvel-Zichem een mogelijkheid is. Dat betekent niet dat ze hiermee de eventuele fusie van verschillende Hagelandse gemeenten wil opblazen maar, net als in Tielt-Winge, willen ze wel alternatieven kunnen onderzoeken indien die Hagelandse fusie er niet komt. “Hoe dan ook bleek uit een recent uitgevoerde bestuurskrachtmeting dat dergelijke fusie eerder een status-quo zou opleveren en dat er beter ook gepraat kan worden met grotere buurgemeenten en -steden”, zegt burgemeester Hans Vandenberg (cd&v).

Eerder lieten Geetbets, Kortenaken, Tielt-Winge en Bekkevoort een bestuurskrachtmeting uitvoeren om te kijken of een fusie tussen de vier de aangewezen keuze was, het rapport had het over het feit dat de bestuurskracht op peil zou blijven maar er niet echt door zou vergroten.

“We gaan met iedereen moeten praten, wanneer we gaan voor een situatie die alleen maar geen verslechtering oplevert, is dat niet voldoende. We moeten vooral naar het belang van onze burgers kijken en in die zin ook beslissen,” reageerde Vandenberg toen al.

Alternatieven bekijken

De gemeenteraad van Bekkevoort machtigde op de zitting van maandag 28 november het college om te peilen naar de interesse van de stad Diest en Scherpenheuvel-Zichem voor een vrijwillige fusieoperatie, iets wat zijn Tielt-Wingse collega Rudi Beeken (Open Vld) niet verraste.

 “Ons college kreeg van de gemeenteraad ook de machtiging om verder te kijken en eventueel te polsen of Aarschot, Holsbeek, Lubbeek en Scherpenheuvel-Zichem een fusie zouden zien zitten. Dat wil niet zeggen dat we daarmee de plannen voor een fusie tussen Bekkevoort, Tielt-Winge, Kortenaken en eventueel Geetbets afschieten, integendeel, maar we willen wel weten wat de alternatieven zijn indien deze niet kan doorgaan. Ik vind het positief dat zowel in Bekkevoort als in Tielt-Winge de beslissing om eventueel verder te kijken unaniem werd genomen.”

Niets doen is achteruit gaan 

Eenzelfde geluid klinkt bij Vandenberg. “We moeten in elk geval iets doen, niets doen is achteruit gaan. Indien we wachten tot de hogere overheid de fusies gaat uittekenen, en dat zal gebeuren, misschien niet meteen maar ik vermoed dat dit er in de volgende legislatuur aankomt, riskeren we volledig opgeslokt te worden door de grotere steden, dan ga ik het gesprek liever nu al aan om te kijken wat mogelijk is. Sowieso worden de kosten voor elkeen alleen maar groter. Als ik zie dat de exploitatiekost zo’n 45 à 50% bedroeg in 2020 en dat in 2025 oploopt tot 65 à 70% van het budget dan weet je dat er iets moet gebeuren. Ik heb het dan nog niet over andere investeringen die ook almaar meer worden want gemeenten krijgen almaar meer bevoegdheden toegeschoven.”

Kortenaken buigt zich vanavond over fusiedossier

In Kortenaken wordt donderdagavond 1 december  de bestuurskrachtmeting besproken. “Indien ze in Kortenaken hun verstand gebruiken en ja zegen, kan het volgens mij nog altijd doorgaan maar als er daar een neen komt, zullen we moeten kijken hoe het verder moet en wat er wel haalbaar is”, aldus Beeken.  

Vandenberg is ook nog altijd voorstander van dergelijke fusie, maar denkt ook dan aan meer spelers. “Sowieso zijn wij ook nog altijd voorstander van een fusie met de gemeenten uit het Hageland maar misschien moeten we sowieso kijken of we geen andere sterke spelers kunnen betrekken. Tenslotte wordt iedereen daar alleen maar beter van.”