Zogenaamde kindercoach misbruikte dertig jaar lang kinderen en bekoopt dat met tien jaar cel

Kindercoach

Een prille vijftiger uit Meerbeek kreeg van de Leuvense rechter tien jaar cel voor het misbruik van kinderen over een periode van maar liefst dertig jaar. Eerder werd er dertien jaar cel voor hem gevraagd.

Ben V.L. (53) verkreeg verschillende functies zodat hij vlakbij de jongsten in onze maatschappij kon werken, zo meldt HLN. Hij fungeerde onder andere als een poetshulp in een internaat en in een naschoolse opvang. Hij vergreep zich eveneens aan jongens uit Tsjernobyl tijdens een vakantie aan zee én zijn stiefzonen, dat laatste vond plaats in Tremelo. Met een spycam in zijn badkamer maakte hij bovendien beelden van de misselijkmakende feiten.

Het onderzoek naar de veelpleger begin in mei 2021 aan het rollen toen de vijftiger onder de rok van een zevenjarig kind zou hebben gezeten op de speelplaats van een naschoolse opvang in Woluwe. Dat ontkende hij pertinent. Daarop begonnen speurders begonnen zijn multimediale toestellen uit te zoeken, in oktober 2021 kwam het tot een huiszoeking. Door hetgene ze vonden werd duidelijk dat het misbruik minstens begon in 1992, toen de dader 23 jaar oud was. Toen was hij samen met een vrouw die al twee zonen had. Ze zouden 13 jaar samen blijven, maar zijn interesse ging vooral naar haar twee zonen die hij geregeld mishandeld, aangerand en verkracht zou hebben. Het misbruik vond tussen 1993 en 1998. Gaandeweg het onderzoek gaf hij deze feiten toe.

Daar bleef het niet bij, tijdens de zomers van 2006 en 2012 ving hij kinderen op uit Tsjernobyl. De jongetjes nam hij mee op vakantie naar de kust, waar hij zich aan hen vergreep tijdens hun slaap. Hij filmde zijn gedrag, deze beelden werden eveneens gevonden tijdens de huiszoeking. Buiten het misbruiken van kinderen, werd hij vervolgd voor het bezit van kinderporno. De speurders konden 10.000 gewiste beelden recupereren van zijn harde schijven, 2.900 andere beelden vonden ze zo. De veroordeelde gaf zich op het internet uit als minderjarige, zo wisselde hij naaktbeelden uit me minderjarige jongens.

Buiten de celstraf werd hij levenslang ontzet uit zijn rechten en moet hij zich na zijn celstraf nog 15 jaar ter beschikking stellen van de strafuitvoeringsrechtbank.

Ben V.L.

Lees meer over