Theo Francken verkozen tot ondervoorzitter van de NAVO parlementaire assemblee: "We moeten onze weerbaarheid verhogen"

Theo Francken
Op de jaarvergadering van de NAVO parlementaire assemblee in Kopenhagen, werd Kamerlid en Belgisch delegatieleider Theo Francken unaniem verkozen tot ondervoorzitter. Het is de eerste keer in de 73-jarige geschiedenis dat deze eer een Vlaming te beurt valt.
 
De Parlementaire Assemblee van de NAVO is een sinds 1955 bestaand overleg van honderden parlementsleden uit de lidstaten en partnerlanden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), het sterkste militaire bondgenootschap in de geschiedenis.
 
De NAVO Parlementaire Assemblee waakt over de democratische principes en militaire doctrine van de NAVO en streeft naar transparantie van het NAVO-beleid. Het brengt jaarlijks rapporten uit over veiligheidsaangelegenheden van de NAVO.
 
Kamerlid Theo Francken (N-VA) is lid sinds 2010, Belgisch delegatieleider sinds 2019 en nu dus ondervoorzitter. ‘Onze alliantie viert volgend jaar haar 75ste verjaardag. Een verjaardag vol zorgen want het Westen staat onder toenemende druk. De oorlog in Europa, toenemende spanningen in de Balkan en de Kaukasus en een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten, maken één ding duidelijk: We moeten dringend onze weerbaarheid verhogen. Het is een hele eer om hieraan van op de eerste rij mee te mogen werken', aldus Francken.

Michael Szczerba uit Polen werd tot nieuwe NAVO PA-president, indien deze minister wordt in Polen dan kan Francken mogelijk voorzitter worden. 

Lees meer over