School in de ban van WK wielrennen

29 augustus 2021 | 15u55 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
schoolproject wk wielrennen 100 jaar
In het kader van 100 jaar WK Wielrennen wordt er in basisschool Paridaens en haar vestigingsplaats de lagere school van het Heilige-Drievuldigheidscollege gewerkt rond het project 'Samen aan de meet'. En dit mag niet verbazen. Het WK wielrennen 2021 komt immers voorbij aan de fietsrekken van het Heilige- Drievuldigheidscollege. In dit kader ging meester Steven samen met Hanne en Jules onder meer in Tielt-Winge filmen aan het monument van Eddy Merckx.

Op 1 september is in de school het project 'Samen aan de meet' van start gegaan. Deze aftrap werd op een bijzondere manier gegeven. Zo maakten de 11-jarige Hanne en Jules, leerlingen van het zesde leerjaar, samen met meester Steven een film over het 100-jarig bestaan van het WK wielrennen. Hiervoor trokken ze niet alleen naar het Koersmuseum in Roeselare, maar ook naar Meensel-Kiezegem, dat als geboorteplaats van Eddy Merckx als het mekka van die koers kan beschouwd worden. Het mag dan ook niet verbazen dat hij er een monument bezit. Dankzij de gedreven mensen van Comité 525 werd Eddy Merckx er immers tijdens de doortocht van de Tour in 2015 onder massale belangstelling gehuldigd en mocht hij zelf zijn monument onthullen. Eddy was toen net 70 jaar geworden.

De twee leerlingen spraken er met de maker van het monument, de kunstenaar Luc De Blick.  "Luc De Blick had prachtige verhalen te vertellen", aldus meester Steven. "Ze mochten er ook een videoboodschap voor Eddy Merckx en zijn echtgenote opnemen." Zo leerden ze er dat de eigenaars van de grond waarop het monument staat, Elke en Lieve van café “Klein Verlet”, deze voor 100 jaar ter beschikking hebben gesteld. Bij de inhuldiging op 17 oktober 2015 heeft Comité 525 de grond en het monument overgedragen aan de gemeente." 

De leerlingen konden tijdens het gesprek ook met eigen ogen zien dat het monument voortdurend onder de aandacht staat. "Er kwamen meerdere keren fietsers, wielertoeristen, een eenzame wandelaar en een automobilist langs", aldus meester Steven. "Het monument werd altijd met veel respect bekeken."   

Op basisschool Paridaens en haar vestigingsplaats de lagere school van het Heilige-Drievuldigheidscollege kijken ze alvast reikhalzend uit naar de komst van het WK. Het filmpje zal ook binnenkort op de school te bekijken zijn.

 

Lees meer over