Reekmans: “Glabbeek heeft niets te winnen bij vrijwillige fusie met buurgemeenten”

2 februari 2021 | 08u55 | Gepost door rik.poulman@te…
Peter Reekmans
Burgemeester Peter Reekmans is niet van plan om in te gaan op de vraag van buurgemeenten Tielt-Winge en Bekkevoort om een vrijwillige fusie te overwegen. “Ik zie hier geen enkele meerwaarde in voor onze inwoners en ga ook mijn tijd niet verdoen in de oprichting van een politieke werkgroep om een fusie te onderzoeken zoals oppositiepartij CD&V Glabbeek vraagt”, zegt Reekmans.

“In ons partijprogramma bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018, amper 2 jaar geleden, hadden wij als Dorpspartij al een heel duidelijk standpunt tegen vrijwillige gemeentefusies zonder financiële meerwaarde voor onze inwoners”, aldus Reekmans. “Wij kregen toen van onze inwoners een zeer duidelijk mandaat met maar liefst 12 van de 17 zetels in de gemeenteraad. Wij gaan dus ook vandaag niet ingaan op de vraag van buurgemeenten om een fusie te realiseren als onze inwoners hier financieel niet beter van worden.”

Peter Reekmans: “Het tegendeel is eerder waar. Als we de financiële situatie van pakweg buurgemeenten Tielt-Winge, Bekkevoort en zelfs de aanpalende stad Tienen met het kleine Glabbeek vergelijken, dan merken we dat de schuld per inwoner van deze omliggende gemeenten twee tot drie keer zo hoog is als in Glabbeek. Ook de totale gemeentelijke belastingdruk en zeker de onroerende voorheffing op een woning ligt in onze gemeente veel lager dan in al deze buurgemeenten. Nu een gesprek aangaan voor een vrijwillige fusie zou het reinste kiezersbedrog zijn en onze inwoners meenemen zijn in een avontuur waar elk gezin in Glabbeek gewoonweg slechter van wordt. Het valt mij ook op dat de gemeenten en steden die aandringen op een vrijwillige fusie het bijna altijd financieel niet echt makkelijk hebben.”

Het verbaast burgemeester Reekmans dat CD&V Glabbeek wel verkennende gesprekken wil gaan voeren. “Hun voorgangers van de toenmalige CVP hebben in 1976 tot de laatste moment succesvol gestreden dat Glabbeek een aparte gemeente zou blijven. Dit bewijst nogmaals dat fusies van gemeenten voor vele partijen weinig te maken hebben met het welzijn van hun inwoners, maar alles met een hoog politiek eigenbelang.”

Lees meer over