Over aardgeesten en weerwolven

Erfgoeddag brengt sagen en andere verhalen.
De provincie Vlaams-Brabant bundelt 20 verhalen in de reeks ‘Van aardgeesten tot weerwolven’. Het initiatief kadert in de Erfgoeddag van 24 en 25 april.

Het gaat om verhalen die zich afspelen op plaatsen met een erfgoedwaarde in Asse, Bierbeek, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kortenaken, Landen, Leuven, Meise, Pepingen, Roosdaal, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Tervuren, Zemst en Zoutleeuw. 

Aan bod komen onder andere de spookkoets in Holsbeek, het spookkalf in Diest en het toverboek in Landen. “We laten de luisteraars via deze sagen even weg dromen, liefst in het donker, naar een wondere wereld met spoken, plaaggeesten en heksen die schuilen in kastelen, bossen, holle wegen en hoeves”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Elk luisterverhaal kreeg ook een afbeelding mee van de locatie waar het zich afspeelt en een verwijzing naar edities van het volksverhaal, aanwezig in de provinciale erfgoedbibliotheek van het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant. “In een afsluitende podcast kan men de literaire en historische achtergrond van de sagen leren kennen".

Lennaert Maes en Andries Boone van WESP vzw herwerkten de verhalen en zorgden voor de muzikale omkadering. Ze zijn te beluisteren via soundcloud.

Lees meer over