Julius (30) moet 60.000 euro voor operatie vinden, of voet wordt geamputeerd na zwaar ongeval in Thailand

Julius Grauls

Vier dagen geleden sloeg het noodlot toe voor Julius Grauls (30). Hij was samen met een vriend op een twee weken durende reis doorheen Thailand, toen een vrachtwagenchauffeur zijn pinker niet gebruikte en Julius bruusk te pas afsneed. Met zeer zware gevolgen: de rechtervoet van Julius werd compleet verbrijzeld. Omdat Julius geen reisverzekering heeft, moet er eerst véél geld over de brug komen vooraleer hij geopereerd kan worden. 60.000 euro meer bepaald, of een beenamputatie dreigt. Mama Nicole Grauls (60) uit Leuven is de wanhoop nabij. “Mijn zoon is stervende, de situatie is heel dringend”, klinkt het.

“Julius werkt al zo’n vier jaar voor een fondsenwervingsbedrijf in Australië, maar nu heeft hij zelf hulp nodig. Eigenlijk was hij van plan om nog eens naar huis te komen, maar eerst ging hij nog twee weken op vakantie met een vriend”, zegt mama Nicole. De twee huurden een brommer op het eiland Ko Pha Ngan. Uit het niets werd Julius de pas afgesneden door een vrachtwagenchauffeur, met alle gevolgen van dien. “Ik raakte in shock toen ik de zenuwen en het bot uit mijn voet zag komen”, vertelt Julius, die de chauffeur vluchtmisdrijf zag plegen.

Julius Grauls
Julius heeft dringend geld nodig om zijn operatie te kunnen betalen of zijn voet zal moeten worden geamputeerd.

Voet in plastieken zak

“Julius werd naar een privékliniek gebracht op het naburige eiland Ko Samui. Zijn vriend belde mij op en legde uit wat er gebeurd was: ik viel bijna flauw. Op dit moment zit zijn voet gewoon in een plastieken zak en zolang ze geen geld zien, wordt er ook geen morfine toegediend. Hij kermt het uit van de pijn en heeft al een dag geen dokter meer gezien”, zegt mama Nicole. Julius sloot geen reisverzekering af en heeft daarom -volgens het Thaise systeem- geen recht op bijstand. “Ondertussen werd er via een fondsenwervingscampagne 20.000 euro opgehaald, waarmee Julius een eerste operatie heeft ondergaan. Maar om een amputatie te vermijden zijn nog operaties nodig. Alleen zijn die prijzen hallucinant: 13.000 euro voor een vlucht naar Bangkok en 27.000 euro voor de operatie. Dat zijn waanzinnige bedragen, want ik leef van een uitkering. Waar moet ik dat geld vandaan halen?”, vraagt Nicole zich af. En dus werd er crowdfundingsacties opgestart, eentje in Australische dollars en eentje in euro. Die kan je hier en hier terugvinden. Belangrijk: de actie in Australische dollars is enkel mogelijk om te ondersteunen via Visa en Paypal.

Nicole Grauls
Mama Nicole zit met de handen in het haar.

Slechtste hospitaal dat je je kan voorstellen

De Belgische ambassade wil niet meewerken. De medische toestand van Julius laat het niet toe om hem te repatriëren en dus wordt Julius niet geholpen, tenzij de familie met 140.000 euro over de brug komt.

Julius zelf reageerde vanop zijn ziekbed. “Ik ben sprakeloos als ik zie hoeveel steun ik krijg. Familie, vrienden en zelfs vreemdelingen willen mij helpen en ik ben hen daar ongelooflijk dankbaar voor. Mensen die mij goed kennen weten dat ik veel grapjes maak en positief in het leven sta. Een paar dagen geleden is dat allemaal veranderd, en dat op een paar seconden tijd. Ik ben bang: dag en nacht, omdat ik niet weet hoe het nu verder moet. De steun houdt mij sterk. Op dit moment ben ik in Ko Samui in het slechtste hospitaal dat je je maar kan voorstellen. Elke dag bid ik dat ik een operatie kan krijgen in Bangkok, of België. Ik ben niet de persoon die graag om hulp vraagt en los eigenlijk graag zelf mijn problemen op. Maar nu sta ik met mijn rug tegen de muur: alles wat je kan missen helpt mij voor een wissel naar een ander ziekenhuis en de operatie”, vertelt Julius vanop het eiland Ko Samui.

Ook mama Nicole doet nog een laatste oproep: “Julius is mijn enige zoon, ik heb hem alleen opgevoed. Red zijn leven alstublieft”, besluit ze.

Voor de volledigheid: De Vlaamse steunactie bracht op het moment van schrijven 320 euro op, de Australische steunactie loopt al eventjes langer en daar staat de teller op zo’n 11.000 Australische dollar. Ruim onvoldoende om de operatie te starten.

Julius Grauls
Julius Grauls.

Lees meer over