Amber Broos (20) uit Kortenberg staat deze zaterdag op de mainstage van Tomorrowland: "Het voelt onwerkelijk aan"

Amber Broos
Op zaterdag 22 juli staat KU Leuven-studente en regiogenote Amber Broos op het hoofdpodium van Tomorrowland: "Het voelt onwerkelijk, alsof ik het nog allemaal niet goed besef."

De 20-jarige Amber Broos uit Kortenberg start in september aan het derde bachelorjaar Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Maar eerst heeft ze nog een fantastische zomer in het vooruitzicht. Wij blikken met haar vooruit.

Dag Amber. Hoe ben je in de muziekwereld terechtgekomen?

Ik wist altijd al dat ik iets met muziek wou doen. Ik ben opgegroeid met elektronische muziek en mijn vader is al heel zijn leven dj. Een kleine tien jaar geleden richtte hij de dj-school ‘Begin to DJ’ op en plots stond ons huis vol dj-materiaal. Dat was het moment waarop ik startte met draaien, ik deed mee aan dj-wedstrijden en won op mijn dertiende de finale van de Robert Abigail Academy.

In het vierde middelbaar mocht in kader van de YOUCA Action Day een dagje in de Ancienne Belgique in Brussel gaan werken. Ik heb toen de planner van de dj’s ontmoet en zo ben ik kunnen starten als dj in de foyer van de AB. Op mijn zestiende ben ik gestart bij Studio Brussel nadat ik een berichtje stuurde naar Eva De Roo via de StuBru-app. Hierna mocht ik bij StuBru solliciteren als dj voor het programma van Eva en zo is alles gestart.

Wie zijn je grote voorbeelden?

Uiteraard zijn Charlotte de Witte en Amelie Lens mijn grote voorbeelden, omdat ze als vrouwelijke dj’s aan de wereldtop van de techno scene staan. Maar ik heb ondertussen ook heel wat mensen ontmoet buiten de dj-scene die ik bewonder, zoals de presentatoren van Studio Brussel en de creatieve talenten van Tomorrowland. En natuurlijk kijk ik ook op naar mijn vader die altijd mijn mentor is geweest.

Voel je je als vrouw welkom in de dj-wereld?

Ik heb me als vrouw altijd goed gevoeld in de dj-wereld en meer specifiek in de techno scene. In het begin moest ik me wel bewijzen maar al snel had iedereen door dat ik wist wat ik moest doen en met passie achter de draaitafel stond. Deze scene is juist helemaal gebaseerd op inclusiviteit, dat zie je ook tijdens evenementen: iedereen is welkom en voelt zich betrokken.

Deze zomer sta je op de mainstage van Tomorrowland, wanneer?           

Op zaterdag 22 juli van 19.25 tot 20.25 uur sta ik op de Mainstage. En dan is er die andere mijlpaal: op 31 oktober heb ik mijn eigen show in de Waagnatie in Antwerpen, voor een publiek van 5.000 enthousiastelingen mag ik er die dag draaien. 

Wat doet dat met een mens?

Het voelt nog allemaal wat onwerkelijk aan, alsof ik het nog niet goed besef. Ik denk dat het pas echt gaat doordringen wanneer ik daar sta en het publiek zal zien. Ik ga proberen van het moment te genieten en er echt bij stil te staan, want het zal snel voorbij zijn. 

Geven deze optredens je internationale bekendheid?

Tomorrowland werd al verschillende keren verkozen tot beste festival ter wereld, je ziet dat ook aan het publiek: alle  nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Die verschillende culturen zorgen voor een heel bijzondere sfeer. Je kan echt spreken over een hechte Tomorrowland community. Hierdoor krijg ik nu ook berichtjes van mensen uit Mexico tot Taiwan.  

Heb je al in het buitenland gewerkt? 

Sinds vorig jaar draai ik ook in het buitenland. Zo mocht ik draaien in Ushuaïa, Ibiza en in clubs in Zwitserland, Spanje en Cyprus. Deze zomer staan er heel fijne festivals gepland, zoals Untold festival in Roemenië, WKND festival in Finland, Aquasella in Spanje en Mácháč Festival in Tsjechië.

Hoe zie je je toekomst? Is dat eentje in de muziekwereld?

Mijn werk voor de radio en als dj ligt me nauw aan het hart. Ik werk hard om mijn passie te kunnen volgen en dit zo lang mogelijk te blijven doen.

Is je studie te combineren met het leven als dj?

Sinds het tweede jaar volg ik voor mijn studies een halftijds traject om alles goed te kunnen combineren. Naast het studeren draai ik namelijk als dj en werk ik bij StuBru als presentator van de radioshow UNTZ. Het is een hele uitdaging om alles gepland te krijgen, maar het lukt nog op dit moment. Ik studeer graag omdat de richting die ik koos volledig in lijn ligt met mijn interesses.

Mogen we je laatste set delen met onze lezers?

Zeker, graag zelfs: Hier vind je mijn set van Tomorrowland Winter.

Lees meer over