Werken van vrouwelijke pioniers fotojournalistiek in kerk van Attenrode (Glabbeek)

8 oktober 2021 | 22u18 | Gepost door rik.poulman@te…
vanparijs1

Fotografieliefhebbers kunnen dit weekend terecht in de kerk van Attenrode waar de gemeente een nieuwe editie van Kunst in de Kerk organiseert met werken van fotojournaliste Odette Dereze. Deze dame is afkomstig van Attenrode waar zij in 1932 werd geboren. Eind vorig jaar overleed zij aan het coronavirus.

Deze tentoonstelling is een hommage aan de zeer getalenteerde fotojournaliste en haar haar meter Germaine Van Parys. Odette Dereze mag beschouwd worden als een van de belangrijkste humanistische fotojournalisten in de jaren 1970, 1980 en tot diep in de jaren 1990 in België. Zij liep stage bij Germaine van wie zij de microbe van de fotografie te pakken kreeg en zou er haar loopbaan van maken. Haar onderwerpen kiest zij uit het dagelijkse leven.

Lees verder onder de foto
vanparijs2

Haar werk bestaat uit reportages met onderwerpen uit de politiek, de massacultuur, bedrijven, rampen, het koningshuis, maar zij is ook erg belangrijk om haar portretten van grootheden de aarde als staatshoofden en beroemdheden uit de cinemawereld. Zo passeerden Richard Nixon, de Dalai Lama, Johnny Halliday, Mick Jagger, de Rolling Stones, Charles Aznavour, Adamo, Yves Montand, Claude François, Charles Trenet, Jacques Brel, Rik Van Looy, Stan Ockers en Maurice Bèjart haar lens. Zij was heel goed bevriend met koningin Fabiola en heeft heel veel portretten op het paleis kunnen maken.

Lees verder onder de foto

prins Albert fotografeert prinses Paola en zijn twee oudste kinderen Philippe en Astrid. Foto van Odette Dereze.

prins albert

De tentoonstelling met werk van Germaine Van Parys en Odette Dereze gaat door in de kerk van Attenrode tijdens het weekend van 9 en 10 oktober van 10 tot 18 u., de inkom is gratis.

Lees meer over