Vanaf 2021 zal nieuwe shuttle Rummen met Geetbets verbinden

Jo Roggen
Na lang overleg voorziet de vervoerregio Leuven vanaf december 2021 een shuttlebus tussen Rummen en Geetbets, die verder rijdt naar Kortenaken en Bekkevoort.

“Onze vervoerregioraad wil werk maken van de mobiliteits-, klimaat- en leefbaarheidsdoelstellingen door het uitbouwen van hoogwaardige netwerken rond openbaar vervoer en de fiets en door het toepassen van duurzame en slimme mobiliteitsoplossingen”, aldus burgemeester Jo Roggen. “Een alternatief aanbieden voor het autoverkeer tussen de gemeentes en optimaal en flexibel inzetten van verschillende mogelijkheden is hierbij een van de belangrijkste doelstellingen.”

Het nieuwe vervoersplan wordt nu voorbereid en voor Geetbets is er algemeen sprake van een betere bediening op de reeds bestaande lijnen, een bediening ieder half uur. Er zal echter geen bediening meer voorzien worden op zondag.

Roggen: “Nieuw en historisch is wel de bijkomende shuttle die de verbinding maakt tussen Rummen en Geetbets en verder doorrijdt via Kortenaken tot in Bekkevoort. Op de uitdrukkelijke vraag van het gemeentebestuur van Geetbets om ook de deelgemeente Grazen mee op te nemen in het traject werd jammer genoeg niet bevestigend geantwoord door de vervoerregio.”

Voor deze specifieke verbinding voorziet het voorstel een shuttle, een type belbus van 20 plaatsen dat een vast traject rijdt tussen Rummen en Bekkevoort met vaste haltes. De kophalte waar de shuttlebus kan wachten of waar de chauffeur kan uitrusten is de carpoolparking aan de Dullaerstraat te Rummen. Hier is ook een verbinding met het openbaar vervoer naar Herk-de-Stad en Sint-Truiden. De beperkte afstand en frequentie laat in dit geval toe om maximaal in te zetten op een duurzame oplossing, zoals een e-shuttle.

Het tariefvoorstel is € 2 per persoon voor een rit. De shuttles worden ingezet vanaf december 2021. Concreet voor deze shuttle Rummen-Bekkevoort wordt dus een vaste bediening voorzien tussen Rummen-Geetbets-Kortenaken-Waanrode-Bekkevoort centrum en Bekkevoort carpoolparking. Volgens doorrekeningen van De Lijn is de vraag hier groot genoeg en kan de capaciteit in de toekomst mogelijk worden verhoogd. Er worden 10 heen-en terugritten voorzien op weekdagen en 5 op zaterdag. Er wordt binnenkort een nieuw overleg voorzien om het concept in detail verder uit te werken.

Lees meer over